Een scène uit de voorstelling.
Een scène uit de voorstelling. Foto: Bob Awick

Uitvergrote types bij Gooische Vrienden

NAARDEN - Theater de Plankeniers zat afgelopen zondag vol publiek voor de laatste voorstelling van Gooische Vrienden. Een tragikomedie over vijf vrienden die bij elkaar komen in de tuin van een luxe villa en wachten op de komst van een oude vriend die net twee maanden geleden zijn vriendin heeft verloren. De onderlinge verhoudingen staan op scherp en dat leidt geregeld tot hilarische situaties.

"Dat zes mensen het zo ingewikkeld kunnen maken", hoor je bezoekers zeggen. Bezoekers genoten van de uitvergrote typetjes die, ondanks dat, heel herkenbaar bleven. Het was genieten van alle acteurs, maar in het bijzonder van Corien van den Wall Bake alias 'de wandelende tak', de kinderloze vriendin van het echtpaar des huizes met een man die altijd ziek is. Zij zette op sublieme wijze haar personage neer. Haar fysieke spel was tot in de finesse uitgevoerd en zorgde voor menig lachsalvo in het publiek.
Maar ook Hans Wiegerinck als de onrustige John en Peter van Bokhorst, die ook de regie op zich nam, als de arrogante man des huizes zetten een prestatie van formaat neer. Ook de psychose waar de vrouw des huizes in belandt omdat ze niet bij de bereden politie mocht, zal menig bezoeker blijven heugen.
De energie waarmee gespeeld werd, de scherpe timing en het overtuigende spel onderstreepten de schrijnende situaties en zorgden ervoor dat de onderlinge frustraties voelbaar waren en aan de oppervlakte kwamen te liggen. Het publiek kon de voorstelling vanuit de zaal en vanaf het podium volgen. Het stuk werd zo gespeeld dat het van beide kanten goed te volgen was, wat een grappig effect had volgens verschillende bezoekers. "Dat hebben ze heel goed opgelost", aldus een bezoeker.
Het was een waardige laatste voorstelling van Gooische Vrienden. "Dit was echt top", kwam menig bezoeker tot de conclusie.