Maurits van Huijstee levert deel III persoonlijk af bij de Bussumse duurzaamheidswethouder Lia de Ridder. Die had deel I en II al.
Maurits van Huijstee levert deel III persoonlijk af bij de Bussumse duurzaamheidswethouder Lia de Ridder. Die had deel I en II al. Foto: Bob Awick

Schrijver brengt nieuw boek rond in bio-Porsche

NAARDEN - De fans moesten er even op wachten, maar deel III van de Diego Zonnesteek-reeks is uit. Naarder kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee bracht afgelopen week de eerste 350 intekenaars hun felbegeerde boek. Hoogstpersoonlijk, in een Porsche 928 Grand Coupé op groen gas. Want het verhaal van Diego draait om de strijd tegen klimaatverandering.

door Lisa van Dorp

Van Huijstee heeft sinds deel I verscheen in 2012 een kleine 15.000 Diego Zonnesteek-boeken verkocht. Hij las voor uit eigen werk op zo'n 180 basisscholen. Zijn boeken worden gelezen door jongens en meisjes van negen tot dertien jaar. "Maar op tournee ben ik ook volwassen fans tegengekomen." Vanwege het succes van Diego is de Naarder sinds een paar maanden fulltime schrijver.

Hoe rijdt de Porsche?
"Als een speer. Je kunt vol gas door de bocht. Hij rijdt op groen gas, gemaakt van afval. Op twee volle tanks haal je 300 kilometer. De biobrandstof is gemaakt door bacteriën, een leuke link met het boek. Diego is kind aan huis bij uitvinders die met bacteriën werken. En die beestjes hebben een hoofdrol in het boek."

Een drukke week gehad?
"Het is me ontzettend goed bevallen: iedereen was dolblij met deel III. Sommige kinderen hadden de eerste twee delen al meerdere keren gelezen. Ik had me wel een beetje verkeken op hoe lang het duurt om 40 boeken per dag door heel Nederland te bezorgen. Ik ging om 08.30 uur de deur uit en was niet voor 23.00 uur terug."

Wie is Diego Zonnesteek?
"Hij is het kind dat alles voelt, hoort en ziet. Diego staat in contact met het Magische Veld en voelt gevaar aankomen. In de loop van het verhaal worden zijn krachten steeds sterker en dat heeft hij ook nodig om zijn wereld te redden van de klimaatverandering. En zichzelf, want er wordt op hem gejaagd door een kwade ondernemer die de wereld vervuilt."

Diego wil zijn wereld redden van klimaatverandering

Je leest niet veel kinderboeken met de strijd tegen klimaatverandering als thema.
"Het irriteert mij enorm dat een kleine groep rijken bijna alles heeft in de wereld en alles vervuilt. Zij vinden het normaal om altijd maar meer en meer binnen te halen ten koste van de natuur en daarover te liegen. Tenenkrommend. Zo gaat de wereld naar de knoppen. De Diego-boeken zijn een tegengeluid tegen die rücksichtsloze hebzucht."

Deel I wordt nu in het Chinees vertaald.
"De vertaling komt eind dit jaar uit. Het zou leuk zijn als het iets wordt. Ik heb het in het Engels laten vertalen om buitenlandse uitgevers te interesseren. Het eerste land is China geworden. In tegenstelling tot het beeld dat in het Westen leeft, is China erg met duurzaamheid bezig. In China gebeurt veel meer dan in Nederland. Ze hebben windmolens die 10 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien."

Het slot van de serie komt over een dik jaar uit.