Atie de Koo met een van haar leerlingen in zwembad de Lunet.
Atie de Koo met een van haar leerlingen in zwembad de Lunet. Foto's: Bob Awick

Naardens Compliment voor halve eeuw zwemles geven

NAARDEN - Atie de Koo ontving op 23 maart uit handen van wethouder Miriam van Meerten het Naardens Compliment voor jarenlange inzet als vrijwilliger. Zij geeft in de Lunet al meer dan 50 jaar zwemles aan kinderen en (jong)volwassene met een beperking.

Was u verrast?
"Een beetje wel, maar om eerlijk te zijn had ik wel enig vermoeden. De vrijwilligers van de zwemclub hadden me al een beetje voorbereid. Ze vertelden me een paar dagen ervoor dat ik een van de genomineerden was. Ze waren bang dat ik anders niet mee zou gaan naar de kerk."

Werd u de volgende dag met een ander gevoel wakker?
"Ik voelde me heel blij, maar ik vroeg me echt af: waarom ik? Ik doe het namelijk niet alleen, maar met zoveel andere vrijwilligers. Veel van hen doen dit ook al jarenlang."

door Yvette Geerts

Aan de prijs is ook een cheque van € 300,- verbonden. Weet u al wat u daarmee gaat doen?
"Nee, eigenlijk nog niet. De zwemclub kan het goed gebruiken maar er zijn meer goede doelen. KiKa bijvoorbeeld, dat vind ik een mooi doel. Ik ga het gewoon overleggen met de werkgroep."

Wat vindt u het leukste aan het geven van zwemles aan gehandicapte kinderen en volwassenen?
"Het plezier van de kinderen en de humor die ze hebben. We zijn ooit begonnen als een vorm van therapie, maar al snel zijn we naar het zwemdiploma overgegaan. De kinderen kunnen bij ons hun zwem-ABC halen en daarna doorgaan met snorkelen of survivalzwemmen. De motivatie die de kinderen hebben zie je ook terug bij hun ouders. Die vinden het behalen van een diploma belangrijk. Vanwege de zelfredzaamheid. Als een kind in het water ligt, zie je vaak niet dat het gehandicapt is. Ook vinden ouders het fijn dat het kind mee kan zwemmen met broertjes, zusjes en vriendjes."

Wordt er alleen les gegeven aan kinderen?
"Nee hoor, de groep bestaat nu uit 67 kinderen en (jong)volwassen met een fysieke beperking. Hun leeftijd varieert van 5 tot 62 jaar."

U bent gepensioneerd, wat deed u voor werk?
"Ik heb gewerkt als sportlerares bij Revalidatiecentrum De Trappenberg. Ik gaf les in allerlei takken van sport. Bijvoorbeeld zwemmen en judo voor kinderen. Maar ook tafeltennis, rolstoeltennis, handboogschieten en badminton voor volwassenen. Ik was de eerste in Nederland die judoles gaf aan gehandicapte kinderen."

Wat doet u in uw vrije tijd behalve zwemles geven?
"Ik ga graag een stuk fietsen als het mooi weer is. Voor Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland maak ik de clubkrant. Verder geniet ik vooral van de vrijheid die ik heb. Toen ik nog werkte ging ik jarenlang om acht uur in de ochtend de deur uit en kwam ik 's avonds laat pas thuis. Ik speelde waterpolo in het nationaal team en moest voor trainingen vaak naar Zeist en Bilthoven."

'Ik vroeg me wel af: waarom ik? Ik doe het namelijk niet alleen

Als u volgend jaar Het Naardens Compliment zou mogen uitreiken. Aan wie zou u hem geven?
"Aan Henk Pit, ondanks dat ik weet dat hij hem al een keer heeft ontvangen. Hij heeft bij NVC (Naarden Vesting Combinatie) het G-voetbal opgezet. Een eigen jeugdafdeling voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking."

De Koo (groene trui) bij de uitreiking van het compliment.