Sfeervol en veel nieuwe en bekende gezichten.
Sfeervol en veel nieuwe en bekende gezichten. Foto's: Yvette Geerts

Interculturele inlooplunch bezocht door jong en oud

NAARDEN - Alle ingrediënten voor een succesvolle middag waren afgelopen zaterdag aanwezig: muziek, mensen en eten. Voor de interculturele inlooplunch in het kader van NLdoet had het team van Versa Welzijn Naarden de handen ineengeslagen met wijkcentrum De Schakel en jongerencentrum SCAN.

Bij SCAN lag het accent op de Marokkaanse, Armeense en Georgische keuken en waren de hapjes door buurtbewoners zelf gemaakt. In De Schakel had het team van vrijwilligers, onder leiding van de vaste kok, gezorgd voor hapjes uit de Europese keuken. Samen eten, muziek en allerlei activiteiten: het zorgde voor een gezellige en ongedwongen sfeer. Een mix van culturen en bekenden en nieuwe gezichten, jong en oud en voornamelijk omwonenden. Wilma Post, een van de vrijwilligsters bij SCAN, keek tevreden rond. "We hebben de tafels bewust tegen elkaar aan gezet, waardoor je makkelijk aanschuift bij mensen die je niet of niet zo goed kent."

Activiteiten
Behalve lekker eten waren er ook tal van activiteiten. Er werd Marokkaanse thee geschonken, koffie gebrand volgens Ethiopische traditie en de huid kon versierd worden met een hennatekening. De Afghaanse Farah (22) is heel geconcentreerd als ze 'tekent' op de hand van een mevrouw. Ze heeft zich spontaan aangemeld, woont een paar straten verderop en tekent al zo'n 8 jaar met henna. Ondertussen scheppen de dames van de tafel iets verderop nog een keer op. "We hebben alles al geprobeerd, het is heerlijk." Aan een andere tafel is inmiddels ook een mevrouw uit Naarden-Vesting aangeschoven. Zij is als bestuurslid van de protestantse kerk speciaal voor deze dag uitgenodigd, als bijdrage aan de verbinding tussen culturen.

Het evenement is erg geslaagd volgens vrijwilligsters José de Groot en Wilma Post. Post: "Vorig jaar hadden we NLdoet minder breed opgezet. Het was meer gericht op de ouderen in de buurt. Kinderen en jongeren hadden zelf bloemstukken voor ouderen in de wijk gemaakt en rondgebracht. De Groot: "We hebben al veel positieve reacties gekregen, de opzet is dus geslaagd." Volgend jaar kiezen ze waarschijnlijk voor eenzelfde soort opzet, waarbij ook weer iedereen uit de wijk betrokken wordt.

Koffie branden door buurtbewoonster.
Het eten is door mensen uit de buurt gemaakt.