Zo komt passage er uit te zien.
Zo komt passage er uit te zien.

Voormeerpassage komt er voor fietsers, wandelaars en fauna

Naarden – "Vroeger liepen we gewoon met de koeien over het spoor", vertelt een inmiddels gepensioneerde boer uit de omgeving, die de plannen bij een van de tafels met uitgestald fotomateriaal staat te bekijken. Tja, tijden veranderen en zo ook de situatie in het Naardermeer. "Het leuke is dat met de komst van de tunnel wandelaars en fietsers straks het bekende 'rondje Naardermeer' af kunnen maken zonder door de woonwijk te hoeven lopen of fietsen", klinkt het onder de aanwezigen.

door Mireille Detrixhe

In Gasterij Stadzigt lagen de tafels vol met fotomateriaal van de plannen om bij de Karnemelksloot een tunnel te realiseren voor recreatieve wandelaars en fietsers. Buurtbewoners en andere belangstellenden waren in groten getale naar de informatieavond gekomen om zich te laten bijpraten over de aanleg van de tunnel onder het spoor bij Voormeer. ProRail, de provincie Noord-Holland, Natuurmonumenten en de gemeente Naarden werken samen om deze tunnel te realiseren. Na de plenaire presentatie van de plannen, die overigens van korte duur was, konden de aanwezigen bij de verschillende stands van de samenwerkende partijen nadere informatie krijgen en vragen stellen.
"Waarom zijn we hier?", vroeg ingenieur Ruud van Gorkum van de provincie Noord-Holland zich hardop af tijdens het plenaire gedeelte van de informatieavond. Het simpele antwoord luidde: omdat er een spoorlijn ligt. "Aan beide kanten van de spoorlijn liggen recreatiegebieden en die willen we graag met elkaar verbinden. Niet alleen willen we een tunnel realiseren voor recreanten, maar ook voor de dieren die het spoor oversteken en het vaak niet overleven. De Voormeerpassage is niet alleen bedoeld voor fietsers en wandelaars, maar ook voor fauna", aldus Van Gorkum.
René Twisk van ProRail schetste voor de aanwezigen de werkzaamheden die verricht gaan worden. Om een betere aansluiting te krijgen met Amsterdam, Almere en Schiphol zullen er meer treinen gaan rijden op het traject. Daarvoor zijn een aantal aanpassingen nodig. De tunnel in het Naardermeer is onderdeel van een groter plan. Ook een aantal spoorwegovergangen, zoals aan de Comeniuslaan, Koningin Wilhelminalaan en de Generaal de la Reijlaan worden vernieuwd en ook de stationsomgeving wordt heringericht. Er staat dus heel wat op de planning. De aanleg van de Voormeerpassage in het Naardermeer moet november 2017 gerealiseerd zijn. "We zijn al even bezig met de plannen in het Naardermeergebied en zijn enorm trots dat we die nu eindelijk kunnen presenteren", vertelt Marleen Sanderse, wethouder in Naarden. "We willen de mensen in een vroeg stadium informeren over wat er gebeurt en laten zien wat de plannen zijn. We willen ook wensen en suggesties ophalen bij de mensen en kijken of die gerealiseerd kunnen worden."
Er waren veel omwonenden aanwezig op de informatieavond, maar niemand lijkt zich zorgen te maken over de plannen en werkzaamheden die gaan plaatsvinden in hun achtertuin. "Het is mooi dat de onderdoorgang er komt", concluderen veel bewoners uit de omgeving. "Het is een langgekoesterde wens om de twee recreatiegebieden aan beide kanten van het spoor met elkaar te verbinden." Het enige waar een aantal omwonenden even van schrikt is de mededeling, tussen neus en lippen door, die avond van ProRail dat er meer treinen gaan rijden op het traject. "Daar ben ik toch iets minder blij mee", geeft een bewoner aan. Hij hoopt in ieder geval dat de geluidsoverlast niet vermeerdert, maar hij verwacht van niet.

Zorg
Een bewoonster uit de omgeving van het Naardermeer spreekt haar zorg uit over het broedseizoen. "De werkzaamheden in het Naardermeer vinden plaats in maart tot en met juli en dat is precies in het broedseizoen. Daar is niet echt rekening mee gehouden", zegt ze bezorgd. Een andere buurtbewoner spreekt de wens uit om de kanoroute uit te breiden. "Nu kun je tot een bepaald punt kanoën, maar dan houdt het op." Hij merkt als kritische noot nog op dat hij overigens wel wat meer verwacht had van de informatieavond. "Wat ons verteld is op de avond voegt niet zo veel toe aan de informatie die we eerder in een brief konden lezen. Ik heb eigenlijk niets nieuws gehoord vanavond."

Veel belangstelling voor de bijeenkomst.