Renée van der Velden haakt de hele dag door.
Renée van der Velden haakt de hele dag door. Foto: Bob Awick

'Rokjes haken oubollig?
Het is juist hip en trendy!'

BUSSUM / NAARDEN - De hele zomervakantie heeft Renée van der Velden zitten haken voor de tent. Ze zette geen stap zonder haar haakwerk, want ze had immers een deadline te halen. Renée maakte vele patronen voor het haken van rokjes en bundelde deze in het boekje 'Rokjes Haken' dat deze week verscheen.

door Jessica de Jong

In haar huis aan de Zwarteweg zie je de verwijzing naar het haken al snel voorbijkomen. In de tuin lachen de gehaakte bloemetjes je tegemoet. Op de bank liggen gehaakte kussens en kleden in allerlei vrolijke kleuren. Renée is dan ook helemaal gek van haken, een vaardigheid die ze tot vijf jaar geleden nog niet eens beheerste. "Ik wilde mezelf iets aanleren wat ik nog niet kon", vertelt ze. Freubelen en knutselen lagen al helemaal in haar straatje. In tijdschriften zag ze steeds vaker haakwerk voorbijkomen en dus besloot ze daar eens aan te beginnen. In het begin vond ze het vreselijk moeilijk, maar ze bleek toch erg fanatiek te zijn en met succes.

Haar dochters kregen gehaakte rokjes aan en al snel kreeg ze positieve feedback op school. Ook houdt ze een blog bij, waarop de ene naar de andere vraag kwam over die mooie, vrolijke gekleurde rokjes. "Haakwerk oubollig? Het is juist hip en trendy. Het zelf maken van dingen zit echt in de lift. Vijf jaar geleden stond er wel een filmpje over haken op YouTube, maar als je nu kijkt wordt je ermee overspoeld." Na het maken van de eerste losse kettingen en steken begon ze haar eerste meters te haken op een oefendeken. "Net zo lang heen en weer tot je alles hebt uitgeprobeerd."
Nadat ze steeds vaker vragen kreeg over de leuke rokjes die zowel haar dochters als zijzelf aan hadden, bedacht ze dat ze niet allerlei patronen en uitleg op haar blog wilde plaatsen. Ze gaf een keer een workshop en uiteindelijk kwam het idee in haar op om een boekje te maken. "Een jaar geleden had ik het eerste gesprek met mijn uitgever. Veel mensen kunnen baat hebben bij een voorbeeld. Ze kunnen het rokje precies namaken of het gebruiken ter inspiratie. Sommige mensen vinden het fijn als er al veel voor je is uitgedacht." En zo begon ze vorig jaar met een ISBN-nummer en een titel. Verder had ze nog niks. "Ik dacht: wat is mij overkomen?" Haar hoofd stroomde over van ideeën en al snel begon ze te haken en te haken. De hele zomervakantie zat ze voor de tent met haar haakwerk, maar ook alle avonduurtjes gingen op aan nieuwe ideeën en het haken zelf. "Haken is echt rustgevend. Het is een heerlijke manier van ontspannen. En het is weer eens wat anders dan de hele avond voor de televisie."
Ze had nooit gedacht dat er een heus boek zou komen over het haken van rokjes. "De uitgever was vooral enthousiast omdat een boek met patronen voor rokjes nog niet bestond." Toen ze al haar rokjes had gemaakt vond vorig jaar zomer, op haar verjaardag, een fotoshoot plaats in Muiderberg. Ze kreeg hulp van kledingwinkel Dries uit Bussum en Marianne Groot uit Muiderberg leende haar zelfgemaakte kleding. Het was een prachtige, zonnige dag en haar kinderen fungeerden als fotomodellen. 'Rokjes Haken' kent volgens Renée een lage instap. "Je ziet snel resultaat, helemaal wanneer je dik garen gebruikt. Je neemt de heupmaat op en haakt door tot de gewenste lengte. Je doet er een elastiekje door en klaar ben je, " vertelt ze optimistisch. Ze hoopt dat komende zomer heel veel kinderen gehaakte rokjes zullen dragen. "Dat zou echt heel leuk zijn." Ondertussen is deze creatieve bij alweer bezig met een nieuw project. Ditmaal gaat ze aan de slag met borduren.