Peter Kaldewaay heeft zichzelf een aantal doelen gesteld.
Peter Kaldewaay heeft zichzelf een aantal doelen gesteld. Foto: Bob Awick

'De Vesting positiever op de kaart zetten'

door Yvette Geerts

NAARDEN - De nieuwe voorzitter van de Ondernemersvereniging Naarden-Vesting (OVNV), Peter Kaldewaay (61), heeft zichzelf een aantal doelen gesteld. Zo gaat Kaldewaay de ontwikkelingen rondom de fusie nauwlettend volgen, wil hij het onderlinge contact tussen de ondernemers verder stimuleren en zullen de Vestingzondagen daar waar mogelijk worden verbeterd.

Waarom heeft de fusie hoge prioriteit?
"Er zijn daarover veel vragen vanuit de ondernemers en dus vanuit de ondernemersvereniging. Veel rondom de fusie wordt ervaren als een grijs gebied, er is gewoon veel onduidelijk. Zaken als parkeerbeleid bijvoorbeeld, maar ook openingstijden en de gemeentelijke tarieven voor ondernemers die de drie afzonderlijke gemeenten nu hanteren. De grote lijnen zijn wel duidelijk, we worden één gemeente, maar wat ons bezighoudt is of én in welke vorm er nog sprake is van zelfstandigheid. Maar het gaat ook om het behoud van de specifieke zaken die bij de Vesting horen, het karakter en de korte lijnen naar de gemeente. Hoe dat er allemaal uit gaat zien, dat is nog onduidelijk."

Wat staat er verder op uw lijstje? "
"Een van mijn doelstellingen is om naast de winkeliers en horecabedrijven, die goed vertegenwoordigd zijn in de ondernemersvereniging, de andere bedrijven, waaronder veel zzp'ers, meer met elkaar in contact te brengen. Er leven ook bij hen veel ideeën waar we wat mee zouden kunnen doen. Verder vind ik het belangrijk om de onderlinge contacten tussen de verschillende ondernemersverenigingen te intensiveren om Naarden-Vesting nog positiever op de kaart te zetten. Uiteraard zal ik veel in Naarden-Vesting aanwezig zijn, het is goed om te weten wat er onder onze leden leeft. Dat toetsen we ook tijdens de bijeenkomsten die we gedurende het jaar hebben, maar dat kan nog veel makkelijker en sneller via direct contact en social media."

U bent half februari gestart, wat hebt u zoal gedaan?
"Omdat mijn benoeming vrij recent is, heb ik tot nu toe vooral kennismakingsgesprekken gevoerd. Met ondernemers, diverse andere ondernemersverenigingen en ook met verschillende wethouders van de gemeente."

U bent onder andere door de vorige voorzitter, Marije van Proosdij, gevraagd voor deze rol. Heeft zij veel moeite moeten doen om u te overtuigen?
"Integendeel, ik heb een hechte band met Naarden. Ik woon nu ruim 6 jaar in Naarden-Vesting, heb daarvoor 11 jaar in de Componistenbuurt gewoond en was tot voor kort lid van Hockeyclub Naarden. Ik ken Naarden-Vesting en een behoorlijk aantal van haar ondernemers vrij goed. Voor mij is het daarom leuk iets te kunnen betekenen voor deze stad en in dit geval voor de ondernemers. Ook mijn werkervaring speelt mee. Ik ben jarenlang werkzaam geweest in de detailhandel in diverse managementfuncties. Ook was ik al eerder bestuurslid van verschillende ondernemers- en winkeliersverenigingen."

Hebt u naast uw werk als interim-manager voor de detailhandel en deze nieuwe rol als voorzitter nog tijd voor een privé even?
"Ja hoor. Ik ben een enthousiaste jeu-de-boulesspeler in de Vesting, ik lees veel en mijn vrouw en ik bezoeken regelmatig concerten en theaters. Ook gaan we graag uit eten met vrienden, meestal in de Vesting. Ik vind de Vesting een prachtig stadje met veel sfeer, er is altijd veel te doen en de diversiteit aan inwoners spreekt mij aan. Maar ik kom natuurlijk ook wel eens ergens anders en kies dan vaak voor Amsterdam omdat het culturele leven daar vrij uitgebreid is."

Heeft u een boodschap voor de ondernemers van Naarden-Vesting?
"Ik roep alle ondernemers op hun mening te geven of ideeën in te brengen, want daar kunnen we als ondernemersvereniging wat mee."