De chloortrein komt een aantal keer per jaar door Naarden en Bussum.
De chloortrein komt een aantal keer per jaar door Naarden en Bussum. Foto: Christian Pfeiffer

Naarden heeft zorgen
over chloortransporten

NAARDEN - Het college van B&W maakt zich zorgen over de veiligheid van chloortransporten over het spoor door Naarden in relatie tot de drukkere dienstregeling van de NS. Het bestuur van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek moet naar de kwestie kijken, staat in een schrijven van het college aan de raad. Die behandelt het onderwerp vanavond als gesproken wordt over het 'risicoprofiel' van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

In het 'risicoprofiel' zijn de rampscenario's die zich in de regio kunnen voordoen op een rijtje gezet, gerangschikt naar de kans dat iets zich voordoet en de impact ervan. Op basis van deze analyse richt de veiligheidsregio de rampenbestrijding in. In 't Gooi staat een groot ongeluk op de A1 op één, gevolgd door een ziektegolf, extreme storm en uitval van elektriciteit.

De verbinding door het Gooi wordt nog steeds gebruikt voor chloortransporten van Rotterdam naar Hengelo

Een ongeval met een chloortrein binnen de bebouwde komt niet voor op de Gooise rampenlijst, maar baart Naarden dus wel zorgen. "Bijzonder punt van aandacht vinden wij de intensivering van het gebruik van het spoor door Naarden. Naast de reguliere dienstreizen wordt de verbinding door het Gooi ook nog steeds gebruikt voor de chloortransporten op het traject van Rotterdam naar Hengelo. Er vindt geen regulier transport plaats van chloor, maar wel een aantal keer per jaar." Naarden wil door de regio beoordeeld hebben welke risico's de transporten opleveren voor omwonenden.

Volgens een gemeentewoordvoerder is er geen concrete aanleiding voor de Naardense bezorgdheid, maar is het een kwestie van gezond verstand. "De kans dat er een ongeval met een chloortrein gebeurt in de bebouwde kom van Naarden is misschien wel klein, maar de impact ervan zou enorm zijn. Dus willen we de risico's helder hebben."

Reactie veiligheidsregio
De veiligheidsregio laat weten dat het allemaal wel meevalt. "Dit transport vindt niet jaarlijks plaats, het gaat over enkele transporten per twee jaar." Behalve dat er weinig chloortreinen door 't Gooi rijden, worden de transporten zwaar beveiligd door ProRail en de veiligheidsregio. "Zo vindt er geen kruising van overig verkeer plaats, zijn overgangen extra beveiligd en rijden de treinen stapvoets." Meer passagierstreinen op de route maken geen verschil, zegt de regio. "De bestaande veiligheidsmaatregelen zijn toereikend om ook in geval van intensivering van het treinverkeer de risico's op te vangen."