Groenstrook moet plaatsmaken voor nieuwbouw.
Groenstrook moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Foto: Bob Awick

College pakt door met woonwijk langs de A1

NAARDEN - De gemeenteraad buigt zich volgende week woensdag over het voorstel van het college om toestemming te geven het bouwproject op de Borgronden te starten. Op de Borgronden moet een hele nieuwe woonwijk verrijzen. Het gebied voldoet echter nog niet aan alle milieuvergunningen. Onderzoek moet uitwijzen of het wel aangenaam vertoeven is in de nieuwe woonwijk die wellicht hinder ondervindt van fijnstof van de A1 en de luchtjes van geurfabrikant Givaudan (voorheen Quest).

door Yvette Geerts

In een eerder plan van de gemeente was het de bedoeling dat de Naardense sportverenigingen die kant op zouden verhuizen. Dat plan ketste af op de hoge kosten die dat met zich mee zou brengen. Wethouder Adriani legde destijds uit: "Als gemeente zouden we Borgronden eerst moeten aankopen van de verschillende eigenaren. We zouden dan eerst geld moeten uitgeven voordat er opbrengsten binnenkomen." Dat wilde de gemeente niet in tijden van bezuinigingen.
Sinds vorig jaar zijn de Borgronden in beeld als bouwlocatie. Volgens een woordvoerder van de gemeente worden de komende tijd twee zaken ter hand genomen. Om te beginnen moet het plan voldoen aan alle eisen vanuit de milieuwetgeving. Daarnaast wordt een participatietraject opgestart voor omwonenden waarbij zij kunnen meedenken over onder andere het type woningen, het stratenpatroon, de inrichting van het groen en de noodzakelijke verkeersontsluiting.

Nader onderzoek
De bouw van woningen op de Borgronden aan de A1 vereist dus nader onderzoek. Zo zal het gebied moeten voldoen aan allerlei milieueisen en zijn ook geluidsoverlast en fijnstof belangrijke punten. Er heeft volgens de woordvoerder van de gemeente verkennend onderzoek plaatsgevonden en nader onderzoek vormt onderdeel van het vervolg van het proces.

Vertrouwen
De gemeente heeft vertrouwen in een positieve uitslag. "We zijn hoopvol gestemd over de uitslag van het onderzoek. Het in gang zetten van het traject levert voor de gemeente geen kosten op. Die worden gedragen door enkele van de grondeigenaren die de ontwikkeling van het gebied te hand nemen."
"Daarnaast speelt de nabijheid van 's werelds grootste producent van geur- en smaakstoffen, Givaudan, een rol. Rondom Givaudan geldt een geurcirkel waarbinnen geen woningbouw mag plaatsvinden. Aangezien het hele gebied Borgronden binnen deze cirkel valt is woningbouw daar nu niet mogelijk." Het college verwacht enige tijd nodig te hebben om het eens te worden over een manier om de geuremissie van Givaudan tot een minimum te beperken en deze vervolgens te toetsen aan het nieuwe strengere Provinciale milieubeleid. In 2016 zal de nieuwe geurcirkel bekend zijn en kan ook een beslissing worden genomen over eventuele bebouwing van de Borgronden.

Inhoud project
De gronden waar het om gaat zijn in het bezit van 14 verschillende particuliere grondeigenaren. "Zij zullen onderling bepalen wie het project gaan trekken. De gemeente is hier zelf geen grondeigenaar", aldus een woordvoerder van de gemeente Naarden. De eerste paal zal waarschijnlijk omstreeks 2017/2018 de grond ingaan. De verwachting is dat het traject gefaseerd uitgevoerd zal worden en meerdere jaren zal gaan duren.
Het is de bedoeling dat de woningen die gebouwd gaan worden zich in het middeldure segment bevinden. Dat komt neer op woningen tussen de 200.000 en 350.000 euro. Het aantal geplande woningen ligt tussen de 200 en 300. Wethouder Marleen Sanderse is heel blij dat de start van de bouw in zicht komt: "De bouw van woningen in Naarden in deze prijsklasse voorziet in een grote behoefte."

'Bewoners blootstellen aan zo veel fijnstof is onverstandig'

Kees Flink, planoloog en geograaf, was al in de jaren 70 betrokken bij de centrumplannen van de gemeente Bussum en is nog steeds actief bezig met stedelijke ontwikkeling in zijn naaste woonomgeving. Flink vindt het onbegrijpelijk dat er in een gebied waar sportvelden een aantal jaar geleden niet mochten worden aangelegd vanwege de aanwezigheid van te veel fijnstof, nu wel de bouw van een woonwijk wordt onderzocht. "Ik kon mijn ogen haast niet geloven toen ik las dat er toestemming is gegeven voor eventuele bouw van een woonwijk op die plek. We zoeken juist naar maatregelen om in de bebouwde kom de hoeveelheid fijnstof terug te dringen, dan kun je nadenken over en zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. Op de A1 is dat anders, daar heb je permanent verkeer." De raad vergadert woensdag 4 maart om 20.00 uur over het plan.