Jeroen van der Mark en Bianca Wieman zijn de eerste buurtsportcoaches van Naarden.
Jeroen van der Mark en Bianca Wieman zijn de eerste buurtsportcoaches van Naarden. Foto: Bob Awick

Naarders van 55+
moeten sporten

NAARDEN - Bianca Wieman (24) en Jeroen van der Mark (49) zijn de eerste buurtsportcoaches van Naarden. In opdracht van de gemeente willen ze 55-plussers aan het sporten krijgen, als eerste in het project Naarden Samen Fit. Wieman, onderzoekster maatschappelijke opvoedingsvraagstukken en trainster bij Keizer Otto, vertelt.

Wat is een buurtsportcoach?
"Iemand die er in de buurt, wijk, gemeente voor zorgt dat mensen gaan sporten. De buurtsportcoaches zijn een landelijk initiatief, meestal gericht op de jeugd, maar in Naarden is dat niet nodig. Hier sport de jeugd juist ontzettend veel. Uit gemeentelijke cijfers blijkt dat de sportdeelname van Naarders nogal afneemt vanaf 55 jaar. Daarom richten we ons op deze doelgroep. Wij creëren een passend sport- en beweegaanbod voor deze groep. We zijn nu met zijn tweeën, op korte termijn komen er nog twee coaches bij."

Wat is een passend sport- en beweegaanbod?
"We beginnen met het project Naarden Samen Fit. Dat doen we samen met sportverenigingen. Na een fitheidstest kunnen de deelnemers twaalf weken lang kennismaken met verschillende sporten bij de lokale clubs."

Hoe groot is de niet-sportende doelgroep 55-plussers in Naarden?
"Uit de cijfers blijkt dat in de leeftijdscategorie 45-65 jaar 41,1 % van de Naarders lid is van een sportclub. Dat lijkt veel, maar binnen die categorie zit een terugval vanaf 55 jaar. In de categorie 65+ sport nog maar 25,4 % van de Naarders. En Naarden vergrijst: de groep 55+ groeit het hardst."

Wie zoeken jullie?
"We hebben alle 55-plussers uit de wijken Keverdijk, Vierhoven en het Beethovenkwartier aangeschreven. Daar wonen de meeste 55-plussers en de Keverdijk en Vierhoven zijn de wijken waar relatief weinig mensen lid zijn van een sportclub. Maar alle Naarders zijn welkom. Op zondag 15 maart houden we fitheidstesten in De Lunet."

Zijn die zwaar?
"Ze zijn helemaal aangepast aan de doelgroep. We hebben hem samen met Fitnessclub Gooimeer samengesteld. Het is voornamelijk fietsen en wandelen. We meten zaken als BMI, uithoudingsvermogen, knijpkracht en lenigheid om te bepalen waar de deelnemers instromen. De test duurt een uurtje, inclusief inschrijven en een adviesgesprek."
Nog verdere plannen?
"We gaan een buurtsporthuis oprichten bij NVC. Dat wordt een buurthuis voor een praatje en een kopje koffie, maar dan gecombineerd met sport. We gaan tafelvoetballen, sjoelen en darten. Net een sportclub, maar bij ons hoef je niet verplicht te sporten. Alleen koffiedrinken is ook goed."

'Sportdeelname van Naarders neemt af vanaf 55 jaar'