Het parochiegebouw aan de Turfpoortstraat.
Het parochiegebouw aan de Turfpoortstraat. Foto: Lisa van Dorp

Kerken in Naarden en Bussum gaan samen verder

NAARDEN - De Naardense St. Vitus Parochie en de Bussumse Koepelkerk en St. Jozefkerk gaan samen verder als de Parochie van de Heilige Drieƫenheid. De kerken fuseerden afgelopen maand na een jaar lang werk.

De kerken gaan vooral op de achtergrond veel meer samenwerken. Zo worden bepaalde zaken, zoals geldzaken en het ledenbestand, voortaan centraal geregeld. Dat moet het voortbestaan van de kerken de komende jaren garanderen. Voor de kerkgangers van de kerken zelf wordt veel hetzelfde gehouden: de kerken behouden hun naam en hun voorgangers. Volgens de kerken zelf ontstaat er een 'veelkleurige gemeenschap'.

Dat de kerken meer moeten samenwerken komt doordat de kerken door heel Nederland het steeds zwaarder hebben. Het aantal kerkgangers daalt, de kerkbesturen worden ouder en er is steeds minder geld te besteden. De nieuwe parochie loopt vooruit op de landelijke ontwikkelingen en heeft vooralsnog geen klagen: de kerken zijn samen financieel gezond en hebben een redelijk aantal zondagse kerkgangers.