Lucia met trompet op de Weissensee.
Lucia met trompet op de Weissensee.

'Met zoveel sponsors achter je kun je net iets meer'

NAARDEN - Lucia de Groot reed 27 januari de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee uit. Door 200 kilometer te schaatsen haalde de Naardense ruim 2500 euro op voor Muziekvendel Nardinc. Van het geld wordt de verenigingsruimte in sporthal De Sprong opgeknapt.

Op de Weissensee haalden van de meer dan 1000 deelnemers er 950 de finish. De Groot was een van de 118 vrouwen die finishten. Ze deed 10 uur en 40 minuten over de pittige toertocht. "Het was echt heel zwaar, maar met zo veel sponsors achter je kun je net iets meer. De Weissensee is echt een feest: alleen maar Nederlanders daar en alle topschaatsers doen mee."

De Naardense schaatste zestien rondjes van 12,5 kilometer. "Je start in het donker om 7 uur 's ochtends. Daarna is het een kwestie van je rondjes maken en langzaam aftellen."

Het geld dat De Groot ophaalde, gaat naar een opknapbeurt voor De Sprong, waar Nardinc repeteert. "We gaan de kozijnen uit de gymzaal verwijderen. Dat scheelt enorm in onderhoudskosten."

Eén keer meedoen, vond De Groot wel voldoende. "Het kost veel tijd om je voor te bereiden. En dat heb ik niet met mijn gezin en mijn muziek. Maar mijn zoontje schaatst ook, dus ga ik misschien ooit nog een keer met hem mee, voor de gezelligheid."