Heel Naarden loopt jaarlijks uit om de carnavalsoptocht voorbij te zien komen.
Heel Naarden loopt jaarlijks uit om de carnavalsoptocht voorbij te zien komen. Foto: Bob Awick

'Wij zijn één grote familie,
daar wil iedereen bij horen'

NAARDEN - Waar carnaval boven de grote rivieren over het algemeen een zieltogende bedoening is voor een klein clubje liefhebbers, gaat in Naarden volgende week het dak eraf. Een kilometerslange optocht, elke avond 400 man in de feestzaal en meer dan genoeg vrijwilligers die de boel in goede banen leiden. Hoe kan dat? Oprichters van de carnavalsvereniging Rob Pronk en Hans Kelderman hebben een verklaring.

door Lisa van Dorp

Hoewel carnaval van oorsprong een gelovige traditie is, een knalfeest aan het eind van de vastentijd, heeft het Naardense carnaval geen banden met het geloof. "Carnaval in de Vesting is al vanaf de oprichting een feest voor alle gezindten", vertelt Hans Kelderman (74). Samen met Rob Pronk (en de moeder van Paul Hartong) stond hij in 1966 aan de wieg van de plaatselijke carnavalsvereniging de Vestingnarren.

"We hebben weliswaar onze oorsprong in de 'Katholieke Werkende Jeugd', maar daar is qua geloof ook alles mee gezegd", bevestigt Pronk (71). "Het begon 49 jaar geleden in het katholieke parochiehuis Concordia, waar we op zaterdag dansavonden hielden. Nadat we ook een paar keer een carnavalsfeest hadden gehouden, zei Hans: 'Het wordt tijd dat we een echte carnavalsvereniging oprichten'. Zo gezegd, zo gedaan. We selecteerden de honderd grootste feestneuzen en gingen op huisbezoek." In 1966 was de eerste optocht een feit.

C.V. de Vestingnarren telt inmiddels 555 leden. Niet geheel toevallig, carnavalisten hebben iets met het getal elf. Volgende week neemt bijna de helft van hen een weekje vrij om optimaal te kunnen feesten, schat Kelderman in. Vier avonden achtereen puilt sporthal De Sprong uit van polonaiselopers van verschillende generaties. De verklaring voor de populariteit van het feest is het feit dat carnaval in Naarden een echt familiefeest is, denkt Kelderman. "Wij zijn één grote familie. Onze kinderen hebben carnaval met de paplepel ingegoten gekregen en nu geven ze het weer aan hun kinderen door. Dat is onze kracht, de reden dat de optocht zo lang is. Oma viert carnaval naast haar kleinzoon en dat levert een bijzonder feest op. Iedereen wil bij die trouwe ploeg horen."

Verenigingsmensen
Ook Pronk is ervan overtuigd dat het succes van de Vestingnarren primair komt doordat het Naardense carnaval een echt familiefeest is. "Ouders vieren het met hun kinderen. We geven het virus van generatie op generatie door. Je begint als dansmarieke en groeit binnen de vereniging op tot Vestingnar. Zo zitten er nu drie jonge knapen in de Raad van Elf wier vaders ook al in de Raad zaten." De harde kern van de vereniging bestaat uit een aantal families waarvan inmiddels de vierde generatie het feest meeviert. "De Kamertjes, de families Koopmanschap, Hartong, Pronk, Kelderman, Ploeger", somt Pronk er een aantal op. "Allemaal echte verenigingsmensen met het vermogen om iets te organiseren."

'Onze kinderen hebben carnaval met de paplepel ingegoten gekregen'

En dat is volgens de oprichters de tweede reden dat carnaval in de Vesting een waar volksfeest is. De vereniging drijft op een grote groep vrijwilligers die in staat is om iets neer te zetten, zegt Pronk. De evenementen worden gedragen door dezelfde groep enthousiastelingen. "Het zijn allemaal actieve Naarders die ook vrijwilliger zijn bij de brandweer, de Reddingsbrigade, de sintintocht. Zonder deze aanpakkers zou het niet werken. Neem de pronkzitting in De Lunet waar, verdeeld over twee avonden, twee keer 1000 mensen komen. Dat megafeest wordt op woensdag opgebouwd door een ploeg vrijwilligers en op zondag is het weer gewoon een sporthal."

Biertjes
Francien Hoorens (47) en haar man zijn doorgewinterde carnavalsvierders uit het diepe Zuiden. Sinds zes jaar vieren ze 'de' carnaval niet in hun eigen dorp Grevenbicht (bij Sittard) maar bij hun neef in Naarden. "In Grevenbicht is het te veel een heksenketel." In de Vesting kijkt het echtpaar naar de optocht en drinken ze biertjes in de kroeg. "Carnaval in Naarden is voor ons een traditie geworden. Je maakt hier zo makkelijk contact. Wij als buitenstaanders worden meteen in het geheel opgenomen. En zo hoort het ook. Het is hier lekker overzichtelijk, ook al snappen we niets van de lokale politieke grappen in de optocht."

Afgelopen weekend was het 'kleine' carnaval, met feesten voor de jongsten en gehandicapten.