'Water', is waar het allemaal om draait voor Wim Zwanenburg.
'Water', is waar het allemaal om draait voor Wim Zwanenburg. Foto: Christian Pfeiffer

Naarder op lijst voor waterschap

door Yvette Geerts

NAARDEN - Voor de komende waterschapsverkiezingen van 18 maart gaat Naarder Wim Zwanenburg, lijsttrekker van het CDA voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht de strijd aan met de overige partijen. Een van de belangrijkste thema's waar Zwanenburg zich voor inzet is veiligheid voor iedereen.

Welke thema's zijn voor u persoonlijk van belang?
"Als eerste veiligheid, waaronder de kwaliteit van het oppervlaktewater, maar ook het wankele evenwicht in de natuur tussen enerzijds het natte klimaat waarin wij leven en anderzijds de verdrogingsproblematiek. Daarnaast een gematigde lastenontwikkeling voor de burgers en aandacht voor milieu en duurzaamheid. Daarmee bedoel ik specifiek het zwerfvuil, plastic en microverontreinigingen. Ik maak me daar veel zorgen over. Het grootste continent ter wereld is niet Aziƫ, maar de plastic soep die in onze oceanen drijft. Dat komt daar via het water dat door onze rivieren, kanalen, grachten en meren stroomt. De laatste jaren is de kwaliteit van het oppervlaktewater en het zwemwater al enorm verhoogd. Ook zijn er in Bussum veel investeringen gedaan door het waterschap voor rioolbeheer, maar aandacht daarvoor blijft belangrijk. Het afwegen van al die verschillende belangen, water, natuur en milieu, veiligheid en financieel beheer, de agrarische sector maar ook landschapsbeheer, spreekt mij erg aan."

Waarin onderscheidt het CDA zich ten opzichte van de andere partijen?
"In de afgelopen bestuursperiode heeft het CDA in waterschap Amstel, Gooi en Vecht ingezet op een ander, minder autoritair communicatiebeleid en op het betrekken van de inwoners bij het beleid. Wij zijn voorstander van het praten 'met' in plaats van 'over' de betrokkenen.

Waarom moeten inwoners van Naarden gaan stemmen voor het waterschap?
"We betalen allemaal belasting en er is sprake van een maatschappelijk en regionaal belang. Veel omliggende gemeenten bestaan uit zandgrond, maar de gemeente Naarden bestaat ongeveer voor de helft uit polder. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Naardermeer: het op peil houden van het water is daar erg belangrijk. Soms wordt daar water vanuit de Vecht 'ingeladen'. Daarvoor is integraal beheer nodig, verschillende belangen die afgewogen moeten worden. We leven dan wel in een nat klimaat, maar we hebben ook te maken met een verdrogingsproblematiek. Het waterschap houdt zich onder meer bezig met het zoeken naar evenwicht daarbinnen en kijkt daarbij ook naar de langetermijneffecten van beleid."

Wat hebt u zelf met water?
"Veel. Ik ben geboren in Zeeland in het dorp dat in 1953 door de watersnoodramp werd getroffen. De fascinatie, maar ook het ontzag voor water zat er vroeg in. Ik heb daarna op verschillende plekken gewoond: jaren in de polder en nu op de hogere zandgronden in Naarden. Ik ken alle facetten en heb op mijn racefiets en mountainbike door alle polders in deze omgeving gefietst. Ik vind waterbeheer van belang voor iedereen en wil naast mijn werk ook maatschappelijk actief zijn."

Gaat het CDA nog campagne voeren?
"Ja, we zijn volop bezig, plakken posters en voeren digitaal campagne. Daarnaast organiseren diverse partijen bijeenkomsten. Natuurmonumenten houdt een discussiebijeenkomst over het beheer van het waterpeil van het Naardermeer.

Grootste bedreiging is de plastic soep die in onze oceanen drijft