Mark Becking en Hans Baksteen van het Charis Bible College.
Mark Becking en Hans Baksteen van het Charis Bible College. Foto: yvette geerts

'God houdt van iedereen én bovendien onvoorwaardelijk'

NAARDEN - Sinds de start van het Charis Bible College, gevestigd op het industrieterrein Gooimeer Zuid, is het aantal leerlingen van 20 in 2010 gegroeid naar 60 voltijdstudenten in 2014. En dat terwijl de kerken leeglopen, omgebouwd worden tot appartementen of worden gebruikt als culturele centra. Hoewel dit beeld ook wisselend blijkt te zijn laat Hans Baksteen, lid kernteam bij het Charis Bible College, desgevraagd weten.

door Yvette Geerts

Baksteen: "Onze opleiding geeft je handen en voeten waar je in het dagelijks leven iets mee kunt. Mensen gaan anders tegen zaken aankijken en staan anders in het leven, waardoor het voor hen meer de moeite waard wordt." Mark Becking, directeur van de Bijbelschool Naarden, schuift aan en vertelt over de filosofie achter het Charis Bible College. "Onze filosofie is dat je de manier waarop je in het leven staat en wat je denkt in lijn brengt met wat in de Bijbel staat. Het is een reis waarbij je de vertaalslag maakt van het geloof naar het dagelijks leven. Wij geloven niet in het godsbeeld van een God die als allesbepalend wordt gezien, dat als je niet zondigt Hij je gunstig gezind is en als je dingen niet goed doet je gestraft wordt. Het gaat er niet om dat alleen geloven in God je ticket naar de hemel is. Geloven heeft effect op je gezondheid, op de relaties die je hebt, op je financiën, kortom, op alle vlakken van je leven, op lichaam en geest."

Presteren
Becking is van mening dat veel mensen in de huidige maatschappij geleerd is om te presteren. "Presteer je niet, dan ben je een loser, maar God maakt het niet uit wat je doet." Voor Becking heeft onderwijs dan ook iets paradoxaals. "Je volgt een opleiding om 'iets' te bereiken; ik vind dat een verkeerde benadering. Bij de Bijbelschool volg je een opleiding om innerlijk te veranderen en dat stopt nooit, je blijft je leven lang leren."
Baksteen vult aan: "Ieder mens is bezig met zingeving: wat is de zin of onzin van dit leven, waarom is er zo veel ellende, vervolging en waarom gebeuren de dingen? In de 'oude' christelijke wereld ging men wel naar de kerk en had je een sterk onderling sociaal leven, maar het gedachtegoed van dominees en pastoors was bepalend voor je leven. Dat past niet bij de huidige tijdgeest en toch zitten duizenden christenen nog steeds gevangen in een systeem van veroordeling en angst." Het bijbelonderwijs van de laatste tien, vijftien jaar staat hier overigens haaks op, aldus Becking. "Nieuw bijbels inzicht laat zien dat dat verhaal van veroordeling en angst niet klopt. Dat is de kern van bijbels denken en wij laten onze leerlingen kennismaken met die manier van bijbels denken en laten het hen ervaren en leren." Naast modulair dvd-onderwijs, mentoring, persoonlijke begeleiding, live teachings en opdrachten wordt er daarom ook veel in groepjes gediscussieerd. In het tweede jaar volgen er veel praktijklessen en is er de mogelijkheid tot een zendingsreis. De opleiding duurt twee jaar. Na die twee jaar kun je uitgenodigd worden om een derde jaar (intern stagejaar) te volgen. Dat is dus niet voor iedereen weggelegd. Baksteen, zelf in 2010 als student begonnen, werd niet alleen uitgenodigd voor een derde leerjaar, ook trad hij toe tot het kernteam: een vierkoppig team dat leiding geeft aan de Bijbelschool en waarvan de leden geloven in meervoudig leiderschap. Becking: "Goed overleg staat voorop om tot overeenstemming te komen. Daarbij laten ze zich ook nadrukkelijk leiden door de vraag hoe mensen kunnen groeien, wat het hen oplevert, niet in termen van materie, maar juist in innerlijke verandering."

Oprichting Bijbelschool
Zelf is Becking niet christelijk opgevoed, maar hij leidde wel een spiritueel leven. Ook bij hem kwam er een moment in zijn leven waarop hij zich realiseerde dat alles wat hij tot dat moment had geleerd en wat hij deed hem niets opleverde. "Omdat ik het vanuit eigen kracht deed en niet vanuit geloof. Innerlijke overtuiging vanuit je hart is goed, maar overtuiging vanuit je hoofd, wanneer het is opgelegd door traditie of geloofsysteem, heeft eigenlijk geen enkele betekenis. Toen ik in 2004 in aanraking kwam met het genadeonderwijs van de Amerikaanse bijbelleraar Andrew Wommack kwam ik thuis." Het inspireerde hem en zijn vrouw Alice om in 2007 twee jaar van hun leven apart te zetten om helemaal doordrenkt te kunnen worden met Gods Woord. Ze vertrokken naar Engeland om daar het Charis Bible College te volgen. Teruggekomen in Nederland startten ze in september 2009 een eerste deeltijdgroep en samen met onder meer Jan Lakeman vormden ze het begin van het Charis Bible College in Nederland.

Innerlijke bestemming
Baksteen heeft door de Bijbelschool zijn innerlijke bestemming gevonden: over een aantal maanden zal hij een Charis Bible College gaan leiden in Oeganda. Er is niet een 'typische' student. Het beeld is gemêleerd, zowel qua achtergrond als qua leeftijd en motivatie, net zoals er voor iedere opleiding een aanleiding is. Je hoeft ook geen praktiserend kerkganger te zijn. Christen zijn is wel een voorwaarde. "Ons onderwijs is gestoeld op bijbelkennis: wat staat daar en wat wil ik daar zelf mee. Het gaat daarbij niet om intelligentie, het gaat om wat het doet met je hart."

Volgens Becking is het juist die verdieping, dat anders kijken naar het geloof, dat hen aanspreekt. "Mensen komen in een existentiële crisis waarbij ze zich afvragen: waarom doe ik dit. Een scheiding kan dat al teweeg brengen. Veel mensen ontlenen hun identiteit aan wat ze doen. Bij ons gaat het over de identiteit die je hebt vanaf het moment dat je in Jezus ging geloven. Dat is een vernieuwende manier van denken."

'Verhaal van veroordeling en angst klopt niet'
De wonderen van Jezus.