Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Restauratie tongewelf in Grote Kerk kost twee miljoen en duurt twee jaar

Algemeen

NAARDEN - De restauratie van het tongewelf - de 16de eeuwse schilderingen - in de Grote Kerk van Naarden gaat twee miljoen euro kosten. Dat blijkt uit het conditie-onderzoek dat in opdracht van de Stichting Grote Kerk Naarden van oktober 2020 tot april 2021 heeft plaatsgevonden.

Uit het onderzoek is gebleken dat restauratie hard nodig is. Op sommige plekken zit de verf los, wat op langere termijn kan resulteren in het verloren gaan van verf. Ook zijn er schadefenomenen in de vorm van onder andere vochtplekken als gevolg van lekkages in het verleden die aangepakt moeten worden. In de laatste restauratie van de jaren 60-70 van de vorige eeuw zijn daarnaast de planken te strak op de onderliggende ribben gemonteerd, wat ervoor zorgt dat er teveel spanning op het hout is komen te staan.

Proefrestauratie

De gehanteerde werkwijze om eerst een conditieonderzoek te doen om op locatie precies te bepalen wat nodig is, en het oppervlak met een Mappingtechniek digitaal in kaart te brengen, was een primeur in Nederland in dit vakgebied. In maart en april heeft het restauratieteam onder leiding van Roos Keppler en Hinke Sigmond vervolgens een proefrestauratie uitgevoerd op een van de in totaal 22 panelen van het gewelf. Verf is vastgezet, de spanning op het hout is verminderd en vlekken die de leesbaarheid van de schilderingen verminderen zijn ontstoord. Ook is het oppervlak ontdaan van spinrag en vuil. Deze exercitie moet voor het hele gewelf worden uitgevoerd om het te behouden voor de toekomst. De restauratie staat gepland in 2024 en duurt ruim twee jaar.

Stichting Grote Kerk Naarden start dit najaar met de werving om de restauratie te kunnen bekostigen. Bedrijven en particulieren die een bijdrage overwegen kunnen voor meer informatie contact opnemen met relatiemanager Angeline Sandmann van de Stichting Grote Kerk Naarden (angeline.sandmann@grotekerknaarden.nl).

Uit de krant