Afbeelding
Beeld: PR

Ontwikkelaar Jerry Goossens dient tweede ontwerp in voor Driftweg

Politiek

NAARDEN - Projectontwikkelaar Jerry Goossens heeft bij de gemeente Gooise Meren een tweede omgevingsvergunning aangevraagd voor een appartementencomplex (13 woningen) op het 3,5 hectare grote terrein aan de Driftweg. Veel simpeler en qua uiterlijk minder futuristisch dan zijn eerdere aanvraag. Het liefst bouwt Goossens er een woontoren met een Japanse, zenachtige uitstraling.

Het indienen van een tweede omgevingsvergunning mag juridisch, laat wethouder Jorrit Eijbersen weten. “Deze aanvraag wordt conform de wettelijke eisen gepubliceerd en getoetst. Net zoals we dat doen conform de geëigende procedures met de eerste aanvraag. Deze is formeel nog in procedure en is niet ingetrokken. Voor één perceel kunnen meerdere aanvragen worden ingediend. Die worden afzonderlijk van elkaar getoetst en behandeld, in dit geval via verschillende procedures. Tegelijk toetsen onze medewerkers of aan alle wettelijke en ruimtelijke eisen al dan niet wordt voldaan. Op grond van deze adviezen kan het college alle aspecten en belangen wegen en een bestuurlijke afweging maken.” Inmiddels heeft de wethouder ook met de ontwikkelaar gesproken. “Ik hecht namelijk aan hoor en wederhoor.”

‘Haute couture’

Goossens ziet zich geconfronteerd met veel verzet tegen zijn bouwplannen (’haute couture’) om een appartementencomplex te bouwen op een perceel aan de Driftweg, net over de grens van Huizen. Niet alleen de omwonenden klagen, maar ook de Vrienden van het Gooi (VVG) komen in verzet. “Ik wil juist iets moois neerzetten, iets innovatiefs, dat past bij deze plek. Een houten appartementengebouw waarin de glazen gevel naar achteren ligt en waarin de natuur in de omgeving weerspiegeld wordt”, zei hij eerder tegen deze krant.
Goossens kan tot 33 meter hoogte bouwen omdat in het bestemmingsplan geen nokhoogtebepaling is opgenomen. Dat is hem ook per brief gemeld door de welstandscommissie. “De commissie liet toen weten dat wij een eigen, bijzonder plan mochten maken waarbij wij niet hoefden te letten op de goothoogte en het dakhellend vlak.” De ontwikkeling van de woontoren kan dan ook middels een kruimelprocedure waar de raad niet aan te pas hoeft te komen. “We hebben hier jarenlang over overlegd. Het zou dan ook vreemd zijn als het college van Gooise Meren hier niet zelf over besluit.”

Petitie

De bouw van de woontoren was voor de Driftweg-omwonenden - uit Naarden en Huizen - reden om een petitie te starten. Het comité Stop Woontoren Driftweg heeft vorige week een petitie met 3.743 handtekeningen aangeboden aan wethouder Eijbersen. Hiermee vragen zij het college en de gemeenteraad met klem geen toestemming te verlenen voor de bouw van een torenflat in het natuurgebied. “Van dezelfde hoogte als de Oude Kerk in Huizen - midden in het natuurgebied bij Naarden/Huizen, vlak bij ‘t Hooge Nest aan de Driftweg, dat ook wel bekend staat alsDe kuil”, zeggen de buurtbewoners. Het comité Stop Woontoren Driftweg meent dat de bouw van een woontoren dit landschap voorgoed verandert, de wijk een andere uitstraling krijgt en de verkeersdrukte ernstig toeneemt. Bovendien vinden de bewoners dat de nieuwbouw in strijd is met het bestemmingsplan dat gericht is op behoud van natuur en groen. “Ook opent dit de deur voor meer nieuwbouwprojecten in dit prachtige natuurgebied. Onze unieke woonomgeving staat op het spel.”

Over de aanvraag van de tweede omgevingsvergunning zegt het comité: “Onze positie blijft dezelfde: bouwen op de bouwvlek is uiteraard toegestaan volgens de voor dit gebied geldende normen. Het bestemmingsplan, de Welstandsnota en provinciale richtlijnen zijn laagbouw: twee woonlagen met een kap. Hoogbouw is niet toegestaan. Inbreuken op die richtlijnen en bestemmingsplan moeten in principe door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Dat is ook onze reactie geweest aan wethouder Eijbersen bij deze mededeling. En die positie nemen wij ook in ten opzichte van dit tweede voorstel. Wij vinden dat dit waardevolle stukje natuur, dit historische Gooise landschap, niet mag worden aangetast en dat de bescherming, die de insteek is van alle planologische regelingen voor dit gebied, ook uitgeoefend moet worden.”

Raad van State

De Vrienden van het Gooi (VVG) vragen aan de gemeente om ook bij het tweede bouwplan aan de Driftweg rekening te houden met de beschermde natuur. VVG: “Er is volgens de projectontwikkelaar nu keus tussen een kleiner - maar nog steeds te groot - lelijk gebouw en een minstens tweemaal zo groot mooi gebouw. Wij zijn hier niet van onder de indruk. Het bestemmingsplan heeft als norm: een groot landelijk woonhuis met één tot anderhalve bouwlaag met kap. De VVG zou het gebied het liefst willen bewaren als een ongeschonden onderdeel van de bijzondere en zwaar beschermde natuur in de Naardereng, maar is realistisch genoeg om te accepteren wat de regelgeving op deze plek toestaat. De huidige plannen voldoen daar niet aan.” De VVG wil dat de gemeente de provincie bij deze ontwikkeling betrekt. “Als de gemeente dat niet zou doen, wordt het een kwestie van lange adem en zal misschien de Raad van State haar oordeel moeten geven.”

Jerry Goossens blijft herhalen dat de procedures met gemeente en welstand zeer zorgvuldig zijn doorlopen. Hij snapt dat de buurt daar iets van vindt. “Dan denk ik: jongens, afwerken, want we hebben het allermooiste. Bovendien denk ik dat deze buurt écht een boost krijgt van waarde. We kunnen zelfs nog via de achterkant binnenkomen (scouting-zijde) en dan zou eigenlijk niemand ons meer over de Driftweg zien rijden. Dat zou ik het allermooiste vinden. Maar hiervoor zou het Goois Landschap toestemming moeten geven.”

Uit de krant

Logo
Afbeelding

Familie had daarvoor Sinterklaas gevierd

Hilversum rouwt om bij ongeval omgekomen zusjes: 'Eigenlijk zijn zij het ultieme voorbeeldgezin'

regio 4 dec., 17:04
Afbeelding

Sinterklaas en Het Ruime Sop bezoeken nieuwkomersschool De Globe

Mensen 4 dec., 16:28
Logo
Afbeelding

Wie zit er aan de knoppen?

Flinke D66-kritiek op 'collegiaal college'; 'Door fusie minstens een jaar in de uitvoer achterop geraakt'

Politiek 4 dec., 14:21
Afbeelding

'Hollandse Meesters' centraal bij jubileumconcert Toonkunst Bussum

Vereniging 4 dec., 10:43
Afbeelding

Eerste namen bekend

Suzan & Freek hoofdact bij tweede editie Stadsfestival Hilversum: 'Voor ons de perfecte headliner'

regio 4 dec., 09:23
Logo
Afbeelding

'Hartstikke blij en content'

Royale handreiking van Gooise Meren-college; Scouting Olav krijgt eenmalig subsidie van 60 mille

Vereniging 4 dec., 08:50
Afbeelding

Vandaag rond 12.00 uur NL-Alert testbericht

112 4 dec., 07:00
Afbeelding

Chaos na botsing tussen twee voertuigen op Franse Kampweg

112 3 dec., 18:26