De aanvraag voor de bouw van een appartementencomplex is gedaan voor het kavel dat blauw omlijnd is.
De aanvraag voor de bouw van een appartementencomplex is gedaan voor het kavel dat blauw omlijnd is. Foto: Google Maps

Ophef over aanvraag appartementencomplex rand natuurgebied bij Driftweg

Politiek

HUIZEN/GOOISE MEREN - Inwoners uit zowel Huizen als Naarden zijn een petitie gestart tegen de komst van een appartementencomplex op grondgebied van Gooise Meren bij de Driftweg. De petitie is inmiddels al meer dan 1.500 keer getekend. Morgen is er ambtelijk overleg tussen de beide gemeenten en ook wil de wethouder van Huizen in gesprek met zijn college van Gooise Meren over de kwestie.

“Aan de rand van het Goois Natuurreservaat ‘De Naarder Eng’ wordt mogelijk een 33-meter hoge torenflat gebouwd. Althans, deze vergunningsaanvraag is 28 juli in de Staatscourant bekend gemaakt”, laten buurtbewoners weten.

“De beoogde locatie voor de torenflat is gelegen tussen het Goois Natuurreservaat en de Driftweg, vlakbij ´t Hooge Nest. Volgens de plannen komen er 10 woonlagen en 37 woningen in de flat. Hoewel de grond bij Gooise Meren hoort, zou het gebouw vooral een schaduw werpen over Huizer woningen.”

Geschokt
Buurtbewoners uit zowel Huizen als Naarden reageren dan ook geschokt op de plannen. Deze zouden volgens hun in strijd zijn met het bestemmingsplan en compleet uit de toon vallen bij het historische Gooise landschap. “Een nieuwbouwflat dreigt immers middenin de natuur en naast een lage woonwijk te verschijnen.”

Tekst gaat verder na de afbeelding

De impressie van het appartementencomplex die bij de petitie staat.

Afgelopen maandag kwamen zo’n 30 omwonenden voor het eerst bijeen om te vergaderen en een actiecomité te vormen. Ze voelen zich op achterstand gezet door de vergevorderde en nauwkeurige plannen van de ontwikkelaar.

Uitvoerige onderzoeken
“Niet alleen zijn de ontwerpen en bouwplannen al voltooid, de ontwikkelaar heeft eveneens uitvoerige onderzoeken laten verrichten naar onder meer de bodem, stikstofuitstoot en de lokale flora en fauna. Van boringen tot cameravallen voor mogelijk zeldzame dieren: kosten noch inspanningen zijn geschuwd om de bouw van de torenflat te realiseren.”

Zij denken dat de ontwikkelaars, die verder onbekend zijn bij de buurtbewoners, door middel van deze uitgebreide studies bezwaren voor willen zijn. De bewoners vragen zich dan ook hardop af of er een informeel vooroverleg is geweest tussen de ontwikkelaar en de gemeente Gooise Meren.

Huizer belangen
“Waarom zouden zij anders zulke inspanningen leveren alvorens het besluit op de vergunningsaanvraag te weten?” Verder is er onzekerheid over de precieze juridische gang van zaken. Gooise Meren zal binnenkort een besluit moeten nemen over de vergunning en het is de vraag in hoeverre de Huizer belangen en politiek bij die afweging een rol spelen.

“We vrezen onder meer voor toenemende verkeersdrukte en grote afbreuk aan het uitzicht. Verder zou het unieke Gooise landschap ook voor toekomstige generaties blijvend aangetast worden door de hoogbouw. Daar komt nog eens het risico bij dat het hek van de dam is als er eenmaal hoogbouw staat. Om deze redenen is het comité strijdbaar en willen wij zowel via juridische als publicitaire weg de beoogde hoogbouw aanvechten.”

Gooise Meren
De gemeente Gooise Meren laat bij navraag weten dat er inderdaad een aanvraag is ingediend en dat deze nog in het beginstadium zit. “Als iemand een aanvraag indient, dan zijn wij als gemeente verplicht om deze in behandeling te nemen en deze te toetsen”, laat een woordvoerder weten.

“Het plan zal een uitgebreide procedure moeten doorlopen, want het is niet zomaar iets. Het is veel te vroeg om er nu al iets van te kunnen zeggen en inwoners kunnen, ook uit Huizen, een zienswijze indienen mochten de plannen zover zijn dat ze ter inzage kunnen worden gelegd.” Volgens de woordvoerder zou er ook contact zijn geweest met de gemeente Huizen over de plannen. “Op ambtelijk niveau.”

Memo Huizer wethouder
Volgens een memo van de Huizer wethouder Roland Boom aan de gemeenteraad blijkt dat dit contact er is geweest op initiatief van de gemeente Huizen. ‘Toen ons bekend werd welke aanvraag was gepubliceerd, is er maandag vanuit Huizen (ambtelijk) telefonisch contact gezocht met de afdeling die genoemd wordt in de publicatie. Er werd die dag niet teruggebeld’, staat er in de memo.

‘Vervolgens is er dinsdag per e-mail wel contact geweest op ambtelijk niveau (afdelingshoofden). Dat (e-mail) contact – dat als eerste echte contact heeft te gelden over deze aanvraag - is dus geïnitieerd vanuit Huizen.’

Vooroverlegplannen
Uit de memo blijkt ook dat er over het perceel waar de aanvraag betrekking heeft in de afgelopen jaren verschillende vooroverlegplannen zijn ingediend in verschillende varianten bij de gemeente Gooise Meren.

‘Tevens is aangegeven dat de uitgangspunten voor de laatste variant reeds enkele jaren geleden met de toenmalige wethouder zijn besproken en vastgelegd. Uitgangspunt is – althans die intentie is destijds uitgesproken - bouwen binnen het bouwvlak, de hoogte mag hoger zijn dan het bestemmingsplan toestaat.’

Zorgen
‘Deze informatie baarde de Huizer ambtenaar zorgen, gelet op de impact van het nu voorliggende plan op het aangrenzende natuurgebied, de woonomgeving van Huizer inwoners en de kennelijk bestaande bestuurlijke afspraken daarover.’

Om die reden en om in goede collegiale samenwerking het bestuurlijke proces te begeleiden, ieder vanuit het belang van de eigen gemeente, heeft wethouder Roland Boom verzocht om ambtelijk overleg op heel korte termijn. Dit overleg vindt morgen, vrijdag 7 augustus, al plaats.

Ongepast plan
Daarnaast geeft de wethouder aan dat hij, voordat er definitieve bestuurlijke standpunten worden ingenomen, de wens heeft om in gesprek te gaan met de portefeuillehouder van de gemeente Gooise Meren.

Hij maakt zich grote zorgen over een bouwplan van deze orde in het licht van de impact op het gebied en de woonomgeving. “Ik ben verbaasd over het feit dat zowel ambtelijk als bestuurlijk er geen overleg is geweest over deze kwestie. Dit is een ongepast plan en ik ga er vanuit dat het college van Gooise Meren er net zo over denkt.”

Uit de krant

Afbeelding

Wargames in Het Nederlands Vestingmuseum. Speel je mee?

Kunst & cultuur 22 sep., 09:11
Logo
Afbeelding

Excuses aan agent verzachten straf niet

Dronken Bussumer (37) moet na dollemansrit vier maanden 'brommen'; rechtbank overruled OM

Politie & justitie 22 sep., 09:00
Logo
Afbeelding

Strafzaak lag acht jaar (!) op de plank

Taakstraf van 100 uur voor Bussumer (62); hij verhuurde pand als hennepkwekerij

Politie & justitie 21 sep., 16:12
Logo
Afbeelding

Ondernemersvereniging 'zeer teleurgesteld'

College trekt stekker uit Gooise Meren Marketing; Stichting laat op inhoud steken vallen

Politiek 21 sep., 13:00
Afbeelding

Beleef de Xperience Days op 7 en 8 oktober op het Media Park

EvenementenNieuws 21 sep., 11:30
Logo
Afbeelding

Transformers Autobot steekt kinderen hart onder de riem

Levensgrote Bumblebee spreekt Djenna moed in: 'Hij heeft mij laten inzien dat ik het gewoon kan'

Mensen 21 sep., 10:00
Afbeelding

Veel vacatures sinds corona

Groot tekort aan buschauffeurs, kappers en reisbureaumedewerkers in 't Gooi

Bedrijven 21 sep., 09:30
Afbeelding

Tindal-kamermuziekseizoen met veel jong talent en gerenommeerde musici

Kunst & cultuur 21 sep., 09:00