Wethouder Nico Schimmel.
Wethouder Nico Schimmel. Foto: Bob Awick

Oppositie geeft wethouder Schimmel (Keverdijk) 'gele kaart'

Politiek

NAARDEN - Van kwade opzet is geen sprake geweest, vonden ook de oppositiepartijen binnen de gemeenteraad van Gooise Meren. Maar echt handig was de actie van wethouder Nico Schimmel om, in de aanloop naar de discussie over de plannen met de Keverdijk in Naarden alleen de coalitiepartijen uit te nodigen voor een extra overleg, niet bepaald. 

De wethouder zelf vond echter dat hij weinig fout had gedaan. Hij had, zei hij, nog geprobeerd om te achterhalen wat hij verboden was, maar dat was niet zo. Voor de oppositie, die tevergeefs wachtte op het woordje 'sorry', was met name die reactie reden om unaniem een motie van afkeuring, zeg maar een gele kaart, in te dienen tegen Schimmel. Deze motie kreeg geen steun van de coalitiepartijen en dus belandde deze met twaalf stemmen voor en achttien tegen in de prullenbak.

Een en ander af te stemmen
Het project Centrum Keverdijk stond woensdagavond aanvankelijk toch op de agenda, ondanks vragen van coalitiepartij VVD en drie oppositiepartijen. Schimmel had vrijdag echter alleen de coalitiepartijen (VVD, D66, GroenLinks en zijn eigen Hart voor BNM) uitgenodigd voor een gesprek. Om een en ander af te stemmen, was de officiële lezing. 

Daar gingen de oppositiepartijen echter niet in mee. Zij voelden zich gepasseerd en stelden dat zij ten opzichte van de coalitie op dit dossier een informatieachterstand hadden. Die extra bijeenkomst op verzoek van de wethouder 'vonden wij niet zo leuk', sprake fractievoorzitter Jelmer Kruyt van het Goois Democratisch Platform. "En dan druk ik me zacht uit. Dit is staatsrechtelijk niet juist. We willen dat alle fracties juist worden geïnformeerd."

Namens de coalitiepartijen bleef fractievoorzitter Jens Duyts van de VVD benadrukken dat het doel van die eerdere bijeenkomst louter afstemming was. De uitnodiging die hij later tijdens de discussie op verzoek van Kruyt voorlas bevestigde dat volgens hem ook. En fractievoorzitter Marieke - le Noble Visser van Hart voor BNM vond eveneens dat er geen sprake was van een informatieachterstand. Bovendien, meende zij, is iedereen toch weleens gebeld door de wethouder?

Nog linkser
Kruyt was inderdaad ook gebeld door Schimmel, maar pas een dag voor de gemeenteraadsvergadering en dus een paar dagen na het coalitieoverleg. De andere oppositiepartijen waren helemaal niet gebeld. En fractievoorzitter Rolien Bekkema is zelfs nog nooit gebeld door de wethouder. "Nou voelt het alsof hij mij 'nog linkser' laat liggen’’, grapte zij.

Schimmel had bij aanvang van de discussie binnen de gemeenteraad al voorgesteld om de inhoudelijke discussie over de Keverdijk uit te stellen. Daar ging de gemeenteraad in mee. Zijn reactie op de beschuldigingen vanuit de oppositie leidde echter tot nog meer verbazing. Er kwam dus geen sorry. Nee, Schimmel koos voor de aanval. Hij had staatsrechtelijk niks verkeerds gedaan, zei hij. Met die opmerking, vond Bekkema, bevestigde de wethouder zelf al dat hij 'op het randje balanceerde'.

Volgende keer precies hetzelfde
De wethouder zelf bleef echter achter zijn handelswijze staan. Voor Kruyt was dit hét teken dat Schimmel bij een volgende keer precies hetzelfde zou doen. En dus diende hij namens de voltallige oppositie de motie van afkeuring in. Want ook nadat VVD-er Duyts de uitnodiging van Schimmel aan de coalitie had voorgelezen, kon het volgens de oppositie niet anders zijn dat er extra informatie was gegeven en de oppositie dus een achterstand had.

Fractievoorzitter Maarten Balzar van D66 kraakte de motie en vond deze 'een totaal verkeerd signaal naar de inwoners van Gooise Meren'. Bovendien ontstond er, aldus de Democraat, een sfeer van coalitie tegen oppositie. Bekkema was het met die laatste opmerking eens, maar stelde dat juist de wethouder die sfeer van verdeeldheid had veroorzaak door louter de coalitie uit te nodigen.

Lieve wethouder
Uiteindelijk bleven de coalitiepartijen dus achter de wethouder staan. Desondanks zijn alle ogen de komende tijd op Schimmel gericht. Zo eindigde raadslid Erik Pieter Vlaanderen van Goois Democratisch Platform: "Het is een lieve wethouder die goed zijn best doet. Maar hij heeft een fout gemaakt. En zo hoort het niet."
Uit de krant

Afbeelding

Wargames in Het Nederlands Vestingmuseum. Speel je mee?

Kunst & cultuur 22 sep., 09:11
Logo
Afbeelding

Excuses aan agent verzachten straf niet

Dronken Bussumer (37) moet na dollemansrit vier maanden 'brommen'; rechtbank overruled OM

Politie & justitie 22 sep., 09:00
Logo
Afbeelding

Strafzaak lag acht jaar (!) op de plank

Taakstraf van 100 uur voor Bussumer (62); hij verhuurde pand als hennepkwekerij

Politie & justitie 21 sep., 16:12
Logo
Afbeelding

Ondernemersvereniging 'zeer teleurgesteld'

College trekt stekker uit Gooise Meren Marketing; Stichting laat op inhoud steken vallen

Politiek 21 sep., 13:00
Afbeelding

Beleef de Xperience Days op 7 en 8 oktober op het Media Park

EvenementenNieuws 21 sep., 11:30
Logo
Afbeelding

Transformers Autobot steekt kinderen hart onder de riem

Levensgrote Bumblebee spreekt Djenna moed in: 'Hij heeft mij laten inzien dat ik het gewoon kan'

Mensen 21 sep., 10:00
Afbeelding

Veel vacatures sinds corona

Groot tekort aan buschauffeurs, kappers en reisbureaumedewerkers in 't Gooi

Bedrijven 21 sep., 09:30
Afbeelding

Tindal-kamermuziekseizoen met veel jong talent en gerenommeerde musici

Kunst & cultuur 21 sep., 09:00