Jongeren tussen de 19 en 27 jaar kunnen zich dit jaar gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus.
Jongeren tussen de 19 en 27 jaar kunnen zich dit jaar gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus. Foto: GGD Gooi en Vechtstreek

Tijdens inhaalcampagne HPV-prik kan iedereen tot 27 jaar gratis prik halen

Zorg

Jongeren van 19 tot 27 jaar kunnen zich gratis laten vaccineren tegen een HPV-infectie. De prik voorkomt kanker, maar het loopt nog niet storm.

REGIO Ongeveer acht op de tien mensen krijgen minimaal één keer in hun leven te maken met een HPV-infectie. Meestal merk je daar niks van en ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms blijft het virus wel aanwezig en kan er na een aantal jaren kanker ontstaan. Met een HPV-vaccinatie bescherm je jezelf hiertegen. Jongeren van 19 jaar en ouder kunnen zich in de HVP-inhaalcampagne als laatste kans nu ook laten vaccineren bij de GGD, maar maken nog niet massaal gebruik van de uitnodiging voor een gratis prik. 

“Voor vandaag heb ik 35 afspraken staan van jongeren die de HPV-prik komen halen, maar ze mogen ook vrij komen binnenlopen, dus ik hoop dat dit aantal nog iets stijgt”, zegt Kees Edink. Toch zijn deze cijfers volgens de sociaal GGD-verpleegkundige en teamleider van de vaccinatielocatie in Bussum teleurstellend. “In de regio Gooi en Vechtstreek hebben 23.000 jongeren een uitnodiging voor de vaccinatie gekregen. Ik hoopte dat zeker 50 procent zou komen opdagen, maar als het zo doorgaat halen we dit percentage bij lange na niet. We zijn 30 januari gestart en hebben 1.416 jongeren van 19 jaar en ouder geprikt.” 

Inhaalcampagne

Waarom de jongeren niet komen, begrijpt Edink niet helemaal. Uit een landelijke enquête kwam juist naar voren dat 63 procent van de jongens en 51 procent van de meiden nut en noodzaak van de prik inzien. “Misschien komt het omdat er in de media niet heel veel aandacht is voor deze inhaalcampagne en wellicht zijn jongeren na corona een beetje prikmoe.” 

Uitnodiging

Dat neemt niet weg dat het juist wel verstandig is om de vaccinatie te halen. Het humaan papillomavirus (HPV) is overdraagbaar via intiem contact. Heel vaak gebeurt dit op jonge leeftijd, tussen de 15 en 25 jaar. Als het virus aanwezig blijft, kan het de functie van cellen verstoren. De vaccinatie voorkomt dit en beschermt daardoor tegen zes soorten kanker. De meest bekende is baarmoederhalskanker, maar de prik helpt ook tegen kanker in de mondkeelholte, bij de anus, de penis, de schaamlippen en de vagina. Daarom krijgen alle jongens en meiden van tien jaar tegenwoordig standaard een uitnodiging voor de HPV-prik. De HPV-inhaalcampagne is de laatste mogelijkheid voor 19-plussers om zich gratis te laten vaccineren.

Wesley (22) heeft de uitnodiging ontvangen en is van plan te gaan. Niet in Bussum, maar in Amersfoort. “Met m’n gratis OV trein ik daar gemakkelijk even naartoe”, stelt de Hilversummer. Hoewel het tijd kost, vindt hij de prik wel de moeite waard. “De kans is heel klein, maar kanker wil je toch liever niet als het niet hoeft”, klinkt het nuchter. 

Tijdelijk gratis

Jongeren moeten niet te lang wachten met het zetten van de eerste prik, waarschuwt Edink, want voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig waar ten minste zes maanden tussen moet zitten. “Alleen in 2023 zijn de vaccinaties gratis voor deze groep, wat betekent dat zij uiterlijk 15 juli de eerste prik gehad moeten hebben om nog op tijd te zijn voor de tweede prik in dit jaar. Vanaf volgend jaar kost één vaccinatie rond de 150 euro.” 

Vaccinatielocatie

In de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek kunnen jongeren zich laten vaccineren op de vaccinatielocatie van de GGD aan de Franse Kampweg in Bussum, maar ook in andere (studenten)steden kunnen zij de prik halen. De locatie in Bussum is open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur. Een afspraak maken is niet nodig.
Meer informatie over het virus staat op hpvkeuzehulp.nl. Jongeren kunnen ook chatten op jouwggd.nl om hun vragen te stellen.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Ton Koopman 'Spanningen horen bij het leven van musici' Mensen 25 mrt., 08:00
Logo
Afbeelding
Nieuw politiek cultuurbeleid Enthousiasme over Gooiland als theater: 'Het wordt wel weer eens tijd om een poging te wagen' Politiek 24 mrt., 16:30
Afbeelding
Jozefschool 1 & Meerstroom 1 naar regionale halve finale 'schoolschaak' Sport 24 mrt., 15:48
Logo
Afbeelding
Asbussen toegevoegde waarde? Gemeente in spagaat. Wie betaalt de restauratiekosten van grafkapel Dudok van Heel op Oude Begraafplaats? Algemeen 24 mrt., 15:00
Logo
Afbeelding
Gooise Meren; dertien branden op 10.000 woningen Steeds meer elektrische apparaten maken risico op woningbrand groter Algemeen 24 mrt., 13:47
Afbeelding
Muziekvereniging suf? ViJoS laat zien dat dit allesbehalve waar is! Cultureel 24 mrt., 11:18
Afbeelding
Oud-leerling Ben Onland bezoekt Goois Lyceum met zonneauto Natuur en Milieu 24 mrt., 09:48
Logo
Afbeelding
'Drukbezocht' Weggeefkast Bussum-Zuid nu ook officieel Menstruatie Uitgiftepunt van het Armoedefonds Buurt & wijk 24 mrt., 09:00