Afbeelding
Foto: Pixabay

Bloedbank Sanquin onderzoekt bloeddonaties uit het Gooi op westnijlvirus

Zorg

GOOISE MEREN - Bloeddonaties vanuit een aantal regio’s in Nederland, waaronder het Gooi, worden vanaf maandag door bloedbank Sanquin onderzocht op de aanwezigheid van het westnijlvirus. Ook gedoneerd bloed uit Utrecht en het oosten van Zuid-Holland wordt getest. 

Gisteren meldde het RIVM dat er voor het eerst iemand in Nederland besmet is geraakt met het westnijlvirus, dat door muggen op mensen kan worden overgebracht. Sinds jaar en dag komt het westnijlvirus voor in het zuidoosten van Europa en het Middellandse Zeegebied. De afgelopen jaren breidde de ziekte zich uit naar centraal Europa, waaronder Duitsland. De verspreiding naar West Europa lag in de lijn der verwachting.

 Eerder zijn er wel Nederlanders geïnfecteerd geraakt met het virus in het buitenland, maar deze man was niet recent in het buitenland geweest.

Bloedtransfusie

De man heeft het virus waarschijnlijk opgelopen in de regio Utrecht door een muggenbeet. Gezonde mensen merken over het algemeen weinig van een infectie. 80 procent heeft helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. Wel kan ongeveer 1 procent een ernstige neurologische ziekte krijgen, zoals een hersenontsteking.

Het virus kan wel worden overgedragen via een transfusie van rode bloedcellen of bloedplaatjes. Bloedtransfusies met gedoneerd bloed worden toegediend aan kwetsbare patiënten die door hun ziekte of behandeling een verzwakte afweer hebben en wel ernstig ziek kunnen worden van een infectie met het westnijlvirus.  

Om die reden worden bloed- en bloedplaatjesdonors die wonen in de betreffende gebieden of daar afgelopen vier weken een overnachting hebben gehad getest op het virus. Bloeddonors die positieve uitslag hebben krijgen daar bericht van. Hun bloeddonatie wordt dan niet voor transfusie gebruikt.

Plasmadonors worden niet op het westnijlvirus getest, sinds het virus geïnactiveerd wordt door de uitgebreide bewerking van gedoneerd plasma tot plasmageneesmiddelen.

Verspreiding

De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. Mensen en paarden kunnen daar ziek van worden, maar spelen bij de verdere verspreiding van de ziekte geen rol. Het virus wordt niet van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht.



Uit de krant