Foto: © Bob Awick

Mogelijk loden waterleidingen bij zes scholen in Gooise Meren

  Zorg

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren heeft zes scholen, een gymzaal en enkele kinderdagverblijven op de radar waar loden waterleidingen aanwezig zijn. Dat vertelt wethouder Geert-Jan Hendriks op vragen van Hart voor BNM en D66.

Beide partijen hadden hierover vragen gesteld, nadat vorige maand bekend werd dat bij gebouwen die voor 1960 zijn gebouwd mogelijk loden waterleidingen zijn. Lood in het drinkwater is schadelijk voor met name kinderen tot 7 jaar. Het kan de hersenen aantasten. Uit een enquête door de NOS zou blijken dat de gemeente heeft aangegeven dat er loden leidingen in Gooise Meren zijn, onder meer bij gemeentelijke gebouwen zoals scholen en kinderdagverblijven. Sinds 1960 is het verboden op loden leidingen aan te leggen. 

Raadsleden Richard de Rooy namens Hart voor BNM en Sawan Bruijns van D66 wilden van de wethouder weten in hoeverre dit probleem daadwerkelijk in de gemeente speelt en zo ja, wat de gemeente eraan gaat doen. De wethouder antwoordde dat er zowel regionaal (GGD) als lokaal plannen van aanpak gelden. Er is mogelijk sprake van loden waterleidingen bij zeven schoolgebouwen (waaronder de gymzaal) en 'andere vastgoedpanden die wij zelf in beheer hebben waar jonge kinderen komen', aldus Hendriks. "Er is geen sprake van een acute situatie, zoals de GGD ook beschrijft in zijn plan van aanpak." 

Desondanks is het van belang dat er goed moet worden gekeken naar dit vraagstuk, vervolgde de wethouder. Alle betreffende schoolgebouwen zijn daarom ook aangeschreven en er vinden binnenkort twee testen plaats waaruit moet blijken of er sprake is van een probleem. Mocht dat het geval zijn, wordt er uiteraard actie ondernomen. "Maar we weten op dit moment nog niet in hoeverre dit binnen onze gemeente speelt."

Voor panden die niet in bezit zijn van de gemeente komt ook een plan van aanpak. Er verschijn tin ieder geval informatie hierover op de gemeentelijke website. Of de loden waterleidingen gevolgen hebben voor het integraal huisvestingsplan van scholen, is nu nog niet te zeggen, aldus de wethouder. 

Meer berichten