Dalende trend van het aantal vaccinaties | NaarderNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Vaccinatie is eigenlijk een cadeau, vindt Huijgen.
Vaccinatie is eigenlijk een cadeau, vindt Huijgen. (Foto: Sander Heezen)

Dalende trend van het aantal vaccinaties

  Zorg

BUSSUM - Er zijn zorgen over de vaccinatiegraad voor kinderziektes. Die is namelijk onder de cruciale grens van 95 procent gezakt, ook in 't Gooi en de Vechtstreek. Weesp zit met 96 procent nog wel boven de grens, maar de overige gemeenten halen dat percentage niet.

Hilversum en Huizen stellen met respectievelijk 89,6 en 89,9 procent het meest teleur. Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek deelt de zorgen, al wil zij niet overdrijven. "Dat er sprake is van een rampzalige situatie, is echt onzin."

Het landelijke Rijksvaccinatieprogramma
Jeugd en Gezin vaccineert kinderen volgens het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij elkaar opgeteld zijn dat vaccinaties tegen twaalf verschillende infectieziekten en in deze regio jaarlijks, alleen al aan zuigelingen, ruim 18.200 vaccinaties.

Aantal tweejarigen dat gevaccineerd wordt daalt
Het percentage tweejarigen, dat gevaccineerd wordt tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest, daalt de laatste jaren. Momenteel is dit percentage zo'n 90 procent. Dat betekent overigens niet dat die 10 procent helemaal geen enkele vaccinatie krijgt.

Het kan zijn dat ze een aantal inentingen wel krijgen, benadrukt Huijgen. "Het Rijksvaccinatieprogramma bekijkt wat de beste leeftijd is voor een vaccinatie. Als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd. Ik snap ook wel dat een vaccinatie niet iets is om naar uit te kijken, maar aan de andere kant is een vaccinatie het meest preventieve dat we ouders en kinderen kunnen aanbieden."

Oorzaak onbekend
Toch nam het percentage de afgelopen jaren af. Een oorzaak kan de jeugdarts niet geven. Zij wil zich graag met de feiten bezighouden en zich niet begeven op het gladde ijs die aannames kunnen zijn.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227085&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>