Afbeelding
Foto: Bob Awick

Aantal bewoners met donorregistratie neemt toe

Zorg & gezondheid

GOOISE MEREN - Meer bewoners van Gooise Meren hebben geregistreerd of ze na hun dood hun organen doneren. Dat meldt het CBS aan de hand van recente gegevens. 

Van alle bewoners van Gooise Meren heeft nu 44 procent zich geregistreerd. Dat aantal lag vier jaar geleden nog twee procent lager. Vooral afgelopen jaar nam het aantal registraties toe.

Opvallend mag genoemd worden dat vooral het aantal mensen dat heeft laten vastleggen geen organen af te staan toeneemt: twaalf procent van de bewoners van Gooise Meren doet dat niet, een procent meer dan vier jaar geleden. Het aantal orgaandonoren is de afgelopen vier jaar gelijk gebleven, 26 procent. 

De gemeente Gooise Meren loopt op alle fronten mee met de landelijke trend. Sinds de nieuwe donorwet die bepaalt dat vanaf 2020 alle Nederlanders geregistreerd staan als orgaandonor tenzij ze dat uitdrukkelijk niet willen neemt het aantal donorregistraties toe. Ook landelijk gezien stijgt vooral het aantal mensen dat heeft aangegeven organen niet af te staan. 

Uit de krant