Afbeelding
Foto: Pixabay

Nog massaal zonder licht de weg op

Buurt & wijk

GOOISE MEREN - Een groot deel van de fietsers op de wegen van Gooise Meren gaat als het donker wordt nog zonder goedwerkende fietsverlichting de weg op. Het zou gaan om maar liefst de helft van de fietsers. De politie heeft de afgelopen weken al veel bekeuringen uitgedeeld en laat weten de komende tijd vooral rond scholen regelmatig de fietsverlichting te gaan controleren.

Volwassenen, scholieren en zelfs moeders met peuters op fiets of bakfiets rijden in deze donkere dagen massaal zonder verlichting door Bussum en Naarden. "Ondanks dat we al jaren waarschuwen voor de gevaren van het rijden zonder goede fietsverlichting is er dit jaar niets veranderd", aldus een politiewoordvoerder. "Fietsers lijken nog altijd niet in te zien hoe gevaarlijk het is. Je bent gewoonweg niet goed te zien voor andere weggebruikers. Een ongeluk is dan zo gebeurd."

De politiewoordvoerder vindt ook dat ouders er verantwoordelijk voor zijn dat de fietsverlichting van hun kinderen in orde is. "Je wilt als ouder toch niet meemaken dat je kind wordt aangereden. Een bekeuring kost 45 euro en dat terwijl een fietslampje nog geen euro kost. Als ouder moet je regelmatig controleren of de verlichting nog werkt en defecte lampjes meteen vervangen. Je mag ook losse lampjes gebruiken, maar die mogen niet knipperen."

De komende tijd gaat de politie in het Gooi scherp controleren rond basis- en middelbare scholen.

Bureau Goudappel Goffeng komt met zorgelijke cijfers. "Maar liefst 59 procent van het uitgaanspubliek, ook in Gooise Meren, fietst zonder verlichting. Van achttien- tot dertigjarigen gaat 33 procent de weg op zonder fietsverlichting. Dat is schrikbarend, zeker als zij ook nog eens donkere kleding dragen. Fietsers van boven de dertig doen het wel beter: 57 procent heeft verlichting." Veilig Verkeer Nederland wil graag dat de politie vaker op fietsverlichting gaat controleren. "Als de pakkans groter is, zijn mensen eerder geneigd zich aan de regels te houden", aldus José de Jong van VVN. Volgens de ANWB komen gemiddeld 35 kinderen per jaar om het leven omdat zij geen goede fietsverlichting hadden. Nog eens 635 kinderen raken gewond bij een ongeval.

Uit de krant