Schaakdrukte in Almere.
Schaakdrukte in Almere. Foto: MSK

Jozefschool 1 & Meerstroom 1 naar regionale halve finale ‘schoolschaak’

Sport

MUIDEN/MUIDERBERG - Schaken is populair bij de jeugd. Afgelopen zaterdag speelden meer dan vierhonderd kinderen (98 teams) in het Topsportcentrum in Almere hun schoolschaaktoernooi.

Zeven ronden werd er gestreden om kwalificatieplaatsen voor de volgende ronde. Zowel de Jozefschool uit Muiden als de Meerstroom uit Muiderberg wisten zich middels een top 10 klassering te plaatsen. De Muiderkring kwam een winstpartij tekort om zich daar bij aan te sluiten. Zondag spelen de teams in Amsterdam tegen de andere gekwalificeerde scholen uit de regio Groot Amsterdam. 

Zes teams uit Muiden en Muiderberg speelden mee bij het schoolschaaktoernooi in Almere: van de Jozefschool, IKC Muiderkring en KC Meerstroom deden elk twee teams mee. “Na drie jaar was het weer zover: het grootste schoolschaaktoernooi van Nederland”, zegt Lode Broekman, voorzitter Muider Schaak Kring (MSK). “Vorig schooljaar haalden we het NK Schoolschaken met de Oranje Nassauschool (nu de Meerstroom) maar vier van de vijf vaste spelers zitten inmiddels op de middelbare school en dus is er nu een minder ervaren lichting. Met de Jozefschool speelden we vorig schooljaar op het NK 345, nu zijn de spelers in groep 6 beland en debuteren zij in Almere. Voor alle spelers van IKC Muiderkring is het de eerste keer op een schaaktoernooi; het merendeel is dit seizoen begonnen met schaken.”

Knappe prestaties

De tweede teams van elke school presteerden prima: Muiderkring 2 (Thomas, Lennox, Amar en Benjamin) eindigde als 73ste, Meerstroom 2 (Joshua, Bjorn, Simon, Wout en Jay) 43ste en vooral de prestatie van Jozefschool 2 (Olivier, Mahmoud, Ashraf en Annelijn) was knap: 26ste. “Hiermee lieten zij flink veel eerste teams van grote scholen achter zich. Muiderkring 1, met de ervaren Leandro op bord 1 aangevuld met drie enthousiaste debutanten (Valentijn, Dylan en Fabrice), speelde de hele middag net achter de top 10. De 14de plek op slechts een punt van de 11de plaats (kwalificatie volgende ronde) is knap. Zowel Jozefschool 1 (Jonaël, Max 7 uit 7, Rocco en Mohamad) en Meerstroom 1 (Taeke, Wolter, Marius en Bodhi) halen de top 10 en plaatsen zich zo voor de volgende ronde: de regionale halve finale in Amsterdam op zondag 26 maart.”

Broekman vond het mooi te zien hoe de diverse MSK-ers tussen de wedstrijden elkaar opzochten en de resultaten met elkaar bespraken. “Spannend waren de onderlinge ontmoetingen tussen diverse MSK teams. Muiderkring 1-Jozefschool 1: de Muidense derby eindigde in 1-3. Meerstroom 1-Jozefschool 1 werd 2,5-1,5.”

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00