Burgemeester Han ter Heegde werd onlangs beschermheer van de Reddingsbrigade Naarden.
Burgemeester Han ter Heegde werd onlangs beschermheer van de Reddingsbrigade Naarden.

Spelregels voor beschermheerschap gemeentebestuur

Politiek

GOOISE MEREN - Het gebeurt steeds vaker dat het gemeentebestuur van Gooise Meren wordt gevraagd om beschermheer of ambassadeur te worden van een bepaalde organisatie.

Het gemeentebestuur heeft nu spelregels gemaakt om het beschermheerschap aan banden te leggen. Dat betekent onder meer dat een beschermheerschap alleen wordt aangegaan als de burgemeester of een wethouder een verregaande affiniteit heeft met de betreffende organisatie. Daarnaast zal de 'beschermheer' ook niet optreden als tussenpersoon tussen de organisatie en de gemeente, waarmee voorkomen wordt dat de beschermheer een 'goed woordje' kan doen voor subsidie of iets dergelijks. Ook wordt vastgelegd dat de gemeente niet aangesproken kan worden op het functioneren van de organisatie. 

Het gebeurt wel vaker dat bestuurders worden gevraagd om ergens ambassadeur of beschermheer van de worden. De burgemeester ontvangt verreweg de meeste verzoeken. Zo werd burgemeester Han ter Heegde onlangs beschermheer van de Reddingsbrigade Naarden, maar hebben onder meer shantykoor het Ruime Sop, de Voedselbank Naarden-Bussum, de stichting Kinderen in Noord en de Vrienden van het Rode Kruis ook een verzoek gedaan. 

Uit de krant