Het betekent echter niet dat sloop-nieuwbouw meteen wordt uitgesloten.
Het betekent echter niet dat sloop-nieuwbouw meteen wordt uitgesloten. Foto: Vranz VanMaaren

Ontmanteling Tergooi blijkt toch niet duurzamer te zijn dan transformatie

Politiek

REGIO - Ontmanteling van Tergooi Blaricum blijkt toch niet duurzamer te zijn dan transformatie, zoals de initiatiefnemer liet weten tijdens een presentatie. Dat maakt wethouder Anne Marie Kennis bekend.

De gemeenteraad van Blaricum heeft op 10 mei de wens uitgesproken om de onderbouwing rondom sloop-nieuwbouw op het terrein van Tergooi Ziekenhuis, onafhankelijk te laten beoordelen.

Sloop en nieuwbouw
Tijdens de raadsbijeenkomst van 10 mei ontstond de behoefte om de presentatie die de initiatiefnemer op 5 april heeft gehouden, gezamenlijk na te beschouwen.

De initiatiefnemer heeft namelijk gekozen voor sloop-nieuwbouw, terwijl de gemeenteraad in de vastgestelde Nota van Randvoorwaarden is uitgegaan van behoud van het bestaande gebouw en transformatie.

Ontmanteling niet beter
In de presentatie en onderbouwing focust de initiatiefnemer zich voornamelijk op duurzaamheid en circulair bouwen. Zo zou het scenario sloop-nieuwbouw 1.050 ton CO2-uitstoot meer besparen dan transformatie.

Deze onderbouwing is door TRAJECT Adviseurs & Managers b.v. beoordeeld. Die berekening laat zien dat juist transformatie een grotere CO2-uitstoot bespaart dan sloop-nieuwbouw, namelijk 2.540 ton. 

TRAJECT: “Onze conclusie is dat met de huidige onderbouwing van het afwijkingsvoorstel niet beargumenteerd is dat het scenario ontmanteling (sloop‐nieuwbouw) beter is dan transformatie.”

Doelredenatie
”Er lijkt ook sprake te zijn van doelredenatie. Alleen beperkingen en nadelen van transformatie worden benoemd. De uitdagingen, mogelijkheden en de voordelen van transformatie blijven onderbelicht.”

“Onze conclusie is dat met de huidige onderbouwing van het afwijkingsvoorstel niet beargumenteerd is dat het scenario ontmanteling (sloop‐nieuwbouw) beter is dan transformatie”, aldus het onderzoeksbureau.

Niet uitsluiten
Hoewel de claim van de initiatiefnemer onderuit is gehaald, betekent het niet dat sloop-nieuwbouw meteen wordt uitgesloten, is de mening van het college.

“Daarnaast moet achteraf worden geconstateerd dat de huidige Nota van Randvoorwaarden op vele punten voor tweeërlei uitleg vatbaar is”, aldus de wethouder.

Ongelukkig geformuleerd
“Er zijn signalen uit de raad gekomen dat sommige randvoorwaarden ongelukkig zijn geformuleerd en daarom aanpassingen behoeven.”

“Juist door nu sloop-nieuwbouw niet uit te sluiten ontstaat er voor gemeente Blaricum onderhandelingsruimte”, legt wethouder Anne Marie Kennis uit.

Stevig gesprek
“Dat vormt de basis om stevig in gesprek te treden met de initiatiefnemer en om naast hun wensen, ook de wensen van de gemeente op tafel te leggen.”

Het college zal in de raadsvergadering van september een voorstel voor het aanpassen van de Nota van Randvoorwaarden voorleggen.

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Expositie ‘BROOS’ bij Galerie Pouloeuff Cultureel 30 sep, 12:22
Logo
Afbeelding
Frank Mooijman: 'Met geld kun je geen kampioensteam kopen' Familieclub. Vriendengroep. Coach Rombley. Landstitel voor HCAW is kampioenschap van het collectief Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
Musicalcomedy ‘Blind Date’ in Spant; over de wondere wereld van daten Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
'Gemeenteraadsleden moeten onderbouwing eisen' Verontwaardiging bij omwonenden over nieuwbouwplannen voor De Gooise Warande Buurt & wijk 30 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
'In het begin het heel moeilijk' Van vluchteling tot ondernemer. Een KvK-nummer, een naaimachine en een auto. Meer had Ziba Khani niet nodig regio 29 sep, 18:05
Afbeelding
Seniorenmarkt in gemeentehuis Zorg 29 sep, 16:22
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van mishandeling Politie 29 sep, 14:45
Afbeelding
40 miljoen euro extra voor onder andere gemeenten en lokale initiatieven Ministerie van VWS met ‘Beppie on Tour’ langs lokale initiatieven tijdens Week tegen Eenzaamheid Zorg 29 sep, 14:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief