Afbeelding

Cursus Politiek Actief voor provinciebestuur

Politiek

GOOISE MEREN - Mensen die willen kennismaken met de praktijk van provinciepolitiek en benieuwd zijn hoe je daar een actieve rol in kan spelen, kunnen zich nu aanmelden voor de training ‘Politiek Actief’ die 18 mei van start gaat. 

De cursus Politiek Actief is een 5-daagse basiscursus voor Noord-Hollanders die wellicht Statenlid willen worden.

Provinciebestuur
De trainingen gaan in op wat het betekent om politiek actief te zijn en hoe provinciebestuur en politiek werken. Met praktische opdrachten, ontmoetingen met provinciale politici en theorie krijgen de deelnemers een realistisch beeld van de provinciale politiek.

Provinciale Statenverkiezingen 
In maart 2023, zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Veel politieke partijen zoeken mensen die politiek actief willen worden. De cursus is bedoeld voor iedereen daar interesse in heeft, maar niet precies weet wat de mogelijkheden zijn.

De cursus is niet bedoeld voor mensen die dat al weten of al politiek actief zijn. Een vooropleiding is niet nodig. Maximaal dertig deelnemers kunnen zich nu aanmelden. Dat kan via het nieuwsbericht over deze cursus op de website van de provincie: www.noord-holland.nl.

De trainingen
De cursus vindt plaats mede dankzij subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en bestaat uit vijf bijeenkomsten:

  • 18 mei: Introductie en kennismaking. Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de provincie? Over verkiezingen en politieke partijen.
  • 25 mei: Politiek en besluitvorming. Hoe werkt de provincie? Hoe verloopt de besluitvorming bij de provincie. Inspraak en beïnvloeden van de besluitvorming. 
  • 8 juni: Over Provinciale Staten. Taken en rollen van Provinciale Staten. Welke instrumenten heeft een Statenlid? Wat doet een Statenlid? Basiskennis provinciefinanciën. 
  • 22 juni: Debattraining door Debat.nl.
  • 29 juni: Opnames van een Provinciale Statenvergadering bekijken en bespreken.

De locatie voor de trainingen is het Provinciehuis aan de Dreef 3 in Haarlem.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief