De VVD vindt de inzameling van PMD sowieso nauwelijks zinvol.
De VVD vindt de inzameling van PMD sowieso nauwelijks zinvol. Foto: PR

VVD Gooise Meren: ‘Gele zakken terug zolang PMD wordt ingezameld’

Politiek

GOOISE MEREN - Het plotseling stopzetten door de GAD van de verstrekking van de gele PMD-zakken bij de supermarkten is bij de VVD in het verkeerde keelgat geschoten. “Wij vinden de maatregel onbegrijpelijk voor zowel inwoners als voor de recycling”, zegt raadslid Hugo Bellaart, die tevens woordvoerder is op dit dossier.

De zakken liggen straks niet meer bij de supermarkt, maar zijn alleen nog af te halen bij de GAD scheidingsstations en online te bestellen. De VVD diende daarom samen met Hart voor BNM een motie in om de bezuinigingsmaatregel terug te draaien. 

Ernstige milieuschade

“Wij pleiten al een tijdje voor de stopzetting van Plastic Metaal en Drankkarton (PMD) inzameling”, gaat Bellaart verder. “De inzameling is nauwelijks zinvol en er is meer dan een vermoeden van ernstige milieuschade door plastic afval ver weg. De kosten van inzameling zijn bovendien hoog, terwijl van inwoners van alles wordt gevraagd. Maar stopzetting gaat niet van de ene op de andere dag en zolang PMD dan toch nog in het huishouden wordt gescheiden, moet het de inwoners niet ook nog eens moeilijk worden gemaakt.”

Essentieel

De VVD en Hart voor BNM vinden de maatregel irrationeel voor zowel inwoners als voor de recycling. “Voor huishoudens in een buurt met ondergrondse containers, zoals onder andere Naarden-Vesting en Muiden, is de gele, doorzichtige zak essentieel voor de weg van de woning naar de container. Maar ook voor huishoudens met een ‘kliko’ in de tuin is de gele zak belangrijk: je loopt niet voor iedere verpakking naar je ‘kliko’. En als mensen gewone vuilniszakken gaan gebruiken leidt dat tot vervuiling van PMD. Het is opmerkelijk dat de GAD twee jaar na invoering van PMD inzameling aan huis het de inwoners nu moeilijker gaat maken”, aldus Richard de Rooij, woordvoerder Hart voor BNM.

Uit de krant