Foto: Sjoerd Stoop

Centrum Keverdijk opnieuw vuurwerkvrije zone

  Politiek

NAARDEN - In het winkelgebied Keverdijk in Naarden geldt tijdens de komende jaarwisseling, net als vorig jaar, een vuurwerkverbod. Nieuw is dit jaar dat er in dit gebied tussen 27 december 2019 en 3 januari 2020 cameratoezicht komt. 

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Gooise Meren besloten, schrijft burgemeester Han ter Heegde aan de gemeenteraad.  

Vorig jaar gold het gebied voor het eerste als vuurwerkvrije zone nadat er een jaar eerder aan de Evert de Bruijnstraat een (vuurwerk)incident was waarbij de ondernemer van de Plus een geschat bedrag van 10.000, euro aan schade had opgelopen. 

Die vuurwerkvrije zone bleek een succes: bewoners hadden minder last en overlast en voelden zich veiliger. Het enige punt van kritiek was dat de constante aanwezigheid van de Boa’s in de wijk een, aldus B&W, 'uitdagende werking had op enkele bewoners'. Deze bewoners pleegden in enkele gevallen misdragingen om de Boa’s te provoceren. 

Dat kritiekpunt houdt een vuurwerkvrije zone voor de komende jaarwisseling niet tegen. De Boa's krijgen bij het toezicht houden 'hulp' van de dan aanwezige camera's. "Dit betekent de Boa’s surveilleren in heel Gooise Meren, maar verhoogd aanwezig zijn in Naarden en het centrum van de Keverdijk", aldus Ter Heegde. "Permanente aanwezigheid van de Boa’s is in de dagen voor en na de jaarwisseling om vernielingen te voorkomen is niet haalbaar. Daarom blijft het cameratoezicht in de dagen voor en na de jaarwisseling aanwezig." 

In de periode dat de vuurwerkvrije zone geldt - tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur - worden de camerabeelden 'live uitgekeken'. Wie dan de fout ingaat, loopt het risico Boa's of politie te zullen aantreffen. In de dagen ervoor of erna - dan is de vuurwerkvrije zone niet van kracht, maar is vuurwerk afsteken sowieso niet toegestaan - maken de camera's opnames die na een strafbaar incident bekeken kunnen worden om zo de daders alsnog in de kraag te vatten. 

Het college verwacht dat de herinvoering van de vuurwerkvrije zone en de invloed van tijdelijk cameratoezicht een positieve invloed zullen hebben op de veiligheid en leefbaarheid van de Keverdijk voor, tijdens en na de jaarwisseling, schrijft de burgemeester. "De inzet van tijdelijk cameratoezicht in combinatie met dynamische surveillance van de Boa’s zal naar verwachting een de-escalerende en preventieve werking hebben. Ook zal er zo effectiever gebruik worden gemaakt van de capaciteit van de Boa’s." 

Meer berichten