Inmiddels worden politiemensen versneld opgeleid om de achterstand in te lopen.
Inmiddels worden politiemensen versneld opgeleid om de achterstand in te lopen. Archieffoto: Bob Awick

Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen

Politie

REGIO - De regioburgemeester Midden-Nederland, Sharon Dijksma, heeft recentelijk aangegeven dat er een breed capaciteitsprobleem is binnen de politie-eenheid van de regio. 

Daarom wordt er dit voorjaar in Huizen een publieksenquête uitgevoerd over veiligheid, in opdracht van burgemeester Niek Meijer.

Ontwikkelingen
In een brief aan de leden van de Commissie Algemeen Bestuur en Middelen legt Meijer de situatie uit: “Enerzijds is de toegekende capaciteit niet volledig bezet en anderzijds is de totale toegekende capaciteit te laag.”

“Midden-Nederland is enorm gegroeid, zowel in demografie als in criminaliteit. Maar er is in de verdeelsleutel die gehanteerd wordt voor de capaciteitsverdeling tussen de politie-eenheden, nog geen rekening gehouden met deze ontwikkelingen.”

Zorgen
Inmiddels worden in Midden-Nederland politiemensen versneld opgeleid om de achterstand van 300 fulltime werknemers in te lopen, waardoor de verwachting is dat de politie Midden-Nederland in 2025 op sterkte zal zijn.

Ook in Huizen zal vanaf juni 2022 een nieuwe, ervaren wijkagent in de wijk Stad en Lande starten. Toch hebben burgemeesters uit de verschillende gemeenten - waaronder Meijer - een aantal zorgen gedeeld met Dijksma. 

Te weinig tijd
Zo zouden wijkagenten te weinig tijd hebben om te besteden aan hun wijk. “Of hun wijken zijn te groot wegens onvervulde vacatures”, vat Meijer samen.

“Ze zijn daardoor niet meer zichtbaar in de wijken, want ze moeten te veel noodhulpdiensten draaien. Hiermee verdwijnen de preventieve werking en de wortels in de wijken en dit is een zeer onwenselijke beweging.”

Daarnaast baren de gevolgen van twee jaar corona de burgemeesters zorgen: de overuren moeten worden opgenomen, de basisbezetting is smaller, de druk op de werkenden groter met een hoger ziekteverzuim tot gevolg.

Eigen onderzoek
Om een nog beter beeld van de veiligheid in Huizen te krijgen, voert onderzoeksbureau Research2Evolve in opdracht van de burgemeester een publieksenquête uit - in de plaats van de Veiligheidsmonitor.

“Een eigen onderzoek biedt namelijk meer mogelijkheden om eigen vragen op te nemen”, aldus Meijer. De uitkomsten van de enquête worden meegenomen bij het opstellen van het nieuwe Integrale Veiligheidsplan 2023-2026.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief