Afbeelding
Foto: Pixabay

Hilversummers en Bussumers de cel in vanwege grote afpersingszaak fruitbedrijf

Politie

BUSSUM - In de bekende grote afpersingszaak van een fruitbedrijf uit Hedel zijn zeven mannen, waaronder drie Hilversummers en drie Bussumers, veroordeeld. Een 21-jarige Hilversummer, de halfbroer van de hoofdverdachte die eind juni terecht staat, krijgt met tien jaar cel de hoogste straf.

De mannen zijn veroordeeld voor het plegen van een reeks aanslagen op woningen van (voormalige) medewerkers van het fruitbedrijf uit Hedel en het treffen van voorbereidingen daartoe. De gepleegde aanslagen zijn onderdeel van een landelijk bekende grote afpersingszaak van het fruitbedrijf. Deze afpersingen begonnen in mei 2019 na de ontdekking van een grote hoeveelheid cocaïne in een lading fruit van het bedrijf. 

De mannen hebben tussen 5 oktober 2020 en 25 november 2020 zware vuurwerkbommen (shells) naar in totaal acht woningen van (voormalige) medewerkers van het fruitbedrijf gegooid. Het ging daarbij om woningen in Tiel (twee), Rosmalen, Breda, Vlijmen, Kerkdriel en Hedel. Bij deze nachtelijke aanslagen vonden hevige ontploffingen plaats dichtbij de woningen waar de bewoners vaak lagen te slapen. Ook liepen meerdere woningen forse schade op en brandde één woning zelfs volledig af. De politie heeft twee aanslagen in Hilversum in december 2020 weten te verijdelen. 

Enorme omvang
De rechtbank stelt in alle zaken voorop dat het gaat om een afpersingszaak van enorme omvang. De afgelopen jaren zijn tientallen volkomen onschuldige personen slachtoffer geworden van aanslagen op hun woningen. Alleen omdat zij op een lijst staan van (voormalige) werknemers van het fruitbedrijf. Deze lijst was ten onrechte in een strafdossier gevoegd. De aanslagen zijn niet alleen ontzettend gevaarlijk, maar zorgen bovendien voor gevoelens van onveiligheid en angst. Niet alleen voor de personen op de lijst, maar ook voor buurtbewoners. 

De rechtbank vindt bewezen dat een 21-jarige man uit Hilversum vijf van de zeven aanslagen opzettelijk heeft uitgelokt. Deze ‘uitlokker’ bood de jonge uitvoerders geld aan voor hun diensten. Ook verstrekte de man de vuurwerkbommen en gaf hij de adressen door waar de aanslagen gepleegd zouden moeten worden. Zonder de gedragingen van deze Hilversummer zouden de aanslagen niet hebben plaatsgevonden. Voor het uitlokken van een tweetal aanslagen en de afpersingspogingen (dreig-sms’jes gericht aan het fruitbedrijf) volgt vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. 

De rechtbank vindt bewezen dat twee 22-jarige mannen uit Bussum betrokken zijn bij in totaal vijf aanslagen. De één was chauffeur en stond vaak op de uitkijk, terwijl de ander telkens de shells gooide. De ‘gooier’ maakte zich ook schuldig aan de mislukte uitlokking van een aanslag in Hilversum eind december 2020. De chauffeur is tevens medeplichtig aan het plegen van een aanslag op de woning van een familielid van een zogenoemde ‘shockvlogger’ in Zaandam.

Geen verantwoordelijkheid genomen
De ‘gooier’ krijgt acht jaar gevangenisstraf. Hij heeft zijn betrokkenheid bij alle door de rechtbank bewezen verklaarde feiten ontkend en daarom ‘geen verantwoordelijkheid genomen’. Hij krijgt de hoogste straf van alle uitvoerders. De chauffeur krijgt vier jaar gevangenisstraf. Hij krijgt een beduidend lagere straf dan zijn medeverdachte omdat hij openheid van zaken heeft gegeven over zijn eigen rol en die van anderen. Hierdoor worden hij en zijn familie ernstig bedreigd. Bij een van de aanslagen in Tiel was ook nog een derde 22-jarige man uit Bussum betrokken. Hij is daarnaast medeplichtig aan de mislukte uitlokking van de aanslag in Hilversum eind december 2020. Hij krijgt twee jaar gevangenisstraf. Zijn straf is lager omdat hij bij minder aanslagen betrokken is geweest.

Bij de aanslagen in Kerkdriel en Hedel zijn twee mannen uit Hilversum, 18 en 22 jaar, betrokken. Daarbij gooiden ze shells naar woningen van (voormalige) medewerkers van het fruitbedrijf. De 22-jarige man fungeerde als chauffeur en de 18-jarige man gooide de shells. Bij de aanslag in Kerkdriel ging de vuurwerkbom bijna door de ruit van de slaapkamer van de bewoners. Bij de aanslag in Hedel brandde de woning volledig af. De bewoners moesten uit het raam springen om zichzelf het leven te kunnen redden. Een van hen hield daar zware verwondingen met mogelijk blijvende gevolgen aan over. Daarnaast hebben de beide mannen uit Hilversum samen nog een - uiteindelijk verijdelde - aanslag voorbereid. Bij de aanslag in Kerkdriel was ook een 20-jarige man uit Ede betrokken. Hij stak de lont van de shell aan.

Jeugddetentie
De 22-jarige man uit Hilversum krijgt zeven jaar gevangenisstraf. Zijn 18-jarige plaatsgenoot krijgt 24 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
Hij krijgt in verhouding een lagere straf omdat hij ten tijde van het plegen van de feiten minderjarig was. Hij krijgt de maximale straf voor minderjarigen met een voorwaardelijk deel zodat hij behandeld kan worden. De man is ook verminderd toerekeningsvatbaar. De 20-jarige man uit Ede krijgt 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zijn straf is het laagst, omdat hij betrokken was bij één aanslag. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een behandelverplichting.

De bewezenverklaring van de rechtbank voor de aanslagen in Tiel, Rosmalen, Breda en Vlijmen is voor een groot deel gebaseerd op de verklaringen van de chauffeur bij die aanslagen, een van de 22-jarige mannen uit Bussum. Hij legde tijdens een undercovertraject een verklaring af tegenover meerdere undercoveragenten over zijn rol en die van anderen. De rechtbank oordeelt dat de inzet van dit zogenaamde Werken Onder Dekmantel-traject (WOD-traject) rechtmatig is geweest en er geen sprake is van vormverzuimen die zouden moeten leiden tot bewijsuitsluiting van de verklaringen van ‘de chauffeur’. 

Tot slot moeten bijna alle mannen ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De schadevergoedingen variëren van 5.000 euro tot bijna 70.000 euro. Deze bedragen bestaan uit zowel smartengeld als uit materiële schade.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief