Vooral bij de stations worden veel fietsen gestolen. Graveren helpt om dieven te pakken te krijgen.
Vooral bij de stations worden veel fietsen gestolen. Graveren helpt om dieven te pakken te krijgen. (Foto: Jessica de Jong)

Fietsgraveeractie bij station Naarden-Bussum

  Politie

GOOISE MEREN - Inwoners kunnen donderdag 5 september van 15.30 tot 19.00 uur terecht bij station Naarden-Bussum voor een fietsgraveeractie.

Het fietsgraveerteam staat dan paraat om de fietsen te voorzien van een herleidbaar framenummer. Een ieder kan langskomen, de service is gratis.

Framenummer
Aan de hand van het framenummer kunnen gestolen fietsen sneller worden teruggevonden. De politie kan bij verdenking van fietsendiefstal beter achterhalen of een fiets gestolen is. Zo ontspringen minder fietsendieven de dans.

Wie zijn fiets wil laten graveren moet zijn legitimatie meenemen. Bij het RDW wordt ook gecontroleerd of de fiets wellicht al gestolen is. Bij het graveren is een politieagent aanwezig.

Registratiekaartje
Na het graveren wordt over de gravure een sticker aangebracht met het nummer in schrift en als barcode. De eigenaar krijgt tenslotte ook een registratiekaartje met de gegevens van de fiets mee. Het graveerteam geeft ter plekke ook voorlichting over het gebruik van veilige sloten.

Fietsendiefstal is een hardnekkig probleem in Gooise Meren. In de gemeente deden vorig jaar ruim 300 mensen aangifte van de diefstal van hun fiets. Dat is acht procent meer dan het jaar daarvoor.

Treinstations
De dieven slaan vooral toe op de twee treinstations die Gooise Meren rijk is: Bussum-Zuid en Naarden-Bussum. Vier van de tien fietsen worden daar gestolen.

De gemeente Gooise Meren is er veel aan gelegen het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. Wat gaat helpen is een betere inrichting van het station, waar veel fietsen op elkaar gepakt zijn. Maar de fietser kan zelf ook het een en ander doen.

Twee sloten
Zo helpt het zeker om de fiets niet met één, maar met twee sloten op slot te doen, bij voorkeur vastgeketend aan een rek of een ander object. Daarnaast wordt met het graveren van fiets ingezet op het aanpakken van fietsendiefstal.

Meer berichten