
Misstanden bij horeca- en afhaalzaken in Hilversum: minderjarige handelt in vapes en jongeren werken illegaal
Politie & justitieHILVERSUM - Bij een integrale controle binnen horeca- en afhaalzaken in Hilversum zijn onlangs verschillende misstanden aangetroffen. Zo bleken de vergunningen van verschillende bedrijven niet op orde en werd er bij een afhaalzaak andere bedrijfsvoering gevoerd dan waar de zaak voor bedoeld is.
Op deze plek werd door een minderjarige gehandeld in vapes. Daarnaast trof de Nederlandse Arbeidsinspectie jongeren aan die op dat moment niet mochten werken. Ook constateerde de NVWA bij verschillende geconstateerd dat er niet voldaan werd aan de geldende hygiëne-eisen. Het UWV constateerde dat er mogelijk sprake was van uitkeringsfraude.
De controles in Hilversum vonden begin deze maand plaats bij verschillende ondernemers in de horeca- en of afhaalzaken en werd uitgevoerd door het Bestuurlijk Interventie Team (BIT). Daarin bundelen de zes regiogemeenten hun krachten om lokaal effectiever te kunnen handhaven. Het betrof een controle op de naleving van diverse wet- en regelgeving.
Horeca en afhaalzaken vormen volgens de gemeente een kwetsbare branche waar overtredingen en criminaliteit zich makkelijk voordoen. De gerichte en integrale controles moet ertoe leiden dat de instanties meer zicht krijgen achter de voordeur en te zorgen voor een veilig en gezond ondernemersklimaat in de gemeente Hilversum.
Daarmee hopen we eventuele misstanden aan te pakken, zegt ook burgemeester Gerhard van den Top: “De gemeente Hilversum hecht aan een veilig en eerlijk ondernemersklimaat. Dat betekent dat regels worden nageleefd, er een gelijk speelveld is voor bedrijven en dat misstanden en criminaliteit geen ruimte krijgen. In Hilversum worden daarom regelmatig integrale controles gehouden.”
Bestuurlijk Interventie Team (BIT) Gooi- en Vechtstreek
Deze controle is een samenwerking tussen de gemeente Hilversum, de politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV en Liander. De gemeenten in Gooi en Vechtstreek werken sinds een jaar samen in het BIT. Door gezamenlijk controles uit te voeren zien de gemeenten toe op naleving van de regels en zorgen we dat kwaadwillenden geen ruimte krijgen om criminele activiteiten te ontplooien of voort te zetten. Dit zorgt voor (nog) meer slagkracht en expertise voor de integrale controles tegen ondermijnende activiteiten. Op deze manier werken de betrokken partijen samen aan een veilig Hilversum. Het Bestuurlijk Interventie Team heeft ondersteuning geboden bij de controle.