Het aantal schoolverlaters in deze regio is flink afgenomen.
Het aantal schoolverlaters in deze regio is flink afgenomen. Foto: Bob Awick

Steeds minder voortijdig schoolverlaters in regio

Algemeen

REGIO - Met pakweg 300 voortijdig schoolverlaters bezet deze regio opnieuw een plek in de top vijf van regio's met het minst aantal jongeren dat zonder startkwalificatie van school gaat. Een startkwalificatie is een diploma van havo, vwo, mbo 2 of hoger. Ter vergelijking: tien jaar geleden lag dit aantal in Gooi en Vechtstreek nog boven de 800.

En dus komen de betrokkenen graag hun succes toelichten: wethouder Marianne Verhage voor de aanpak van voortijdig schoolverlaten, Kees Elsinga van het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Qinas en voorzitter College van Bestuur van de Gooise Scholen Federatie, projectleider voortijdig schoolverlaters Hans Grandia bij MBO College Hilversum en projectleider Marjet van Elten voortijdig schoolverlaten en kwetsbare jongeren.

Goede samenwerking
"Er is een goede samenwerking tussen het voortgezet onderwijs, het MBO College en de Regio Gooi en Vecht", verklaart Verhage de goede score. "Zeker de laatste twee jaar wordt er breder gedacht. Geen jongere mag aan de kant staan, is daarbij de gedachte. Wat kunnen wij doen om die jongeren net even dat zetje te geven dat ze nodig hebben?"

Er bovenop zitten en 'out of the box' denken, is het gedachtegoed dat heerst. Een voorbeeld is het ziekteverzuim, een belangrijke indicator dat leerlingen uitvallen. Zo kunnen vanaf volgend schooljaar scholieren die zich ziek melden diezelfde dag nog een telefoontje verwachten van hun school. "Dat is niet om hen te controleren, maar om hen aandacht te geven", vertelt Grandia. "Om zo aan te geven dat we die leerling missen." Van Elten: "Het is ook gebleken dat als jongeren een tijdje ziek zijn het lastig voor ze kan zijn om hun weg terug te vinden."

Van VMBO naar MBO
De voorbije jaren is er ook - met succes - veel geïnvesteerd in de overstap van het Vmbo naar het MBO, een categorie waarin traditiegetrouw veel scholieren uitvielen. Voor het MBO College Hilversum gelden weer andere wetten dan voor het voortgezet onderwijs, blijkt uit het verhaal van Grandia. Immers, de leerlingen zijn vaak ouder en komen bovendien ook van buiten de regio. "Je krijgt ze van alle kanten. Elke overstap naar een andere school is lastig en die naar het mbo is nog groter. Wanneer een leerling dan slechte cijfers haalt en vaak niet aanwezig is, kan dat een voorbode zijn dat hij of zij uitvalt."

Wanneer een zogenaamde - dit schooljaar geïntroduceerde, 'pluscoach' namens het MBO College Hilversum contact opneemt met zo'n scholier én ook de ouders blijken de problemen vaak groter dan alleen moeite hebben met leren. Vaak is er ook gedoe in de privésfeer. En die aandacht werkt, stelt Grandia. Vaak zijn ook de ouders blij dat ze in dit traject dat volgt worden betrokken.

Niet alleen
Toch kan het altijd beter, is het besef. Zo pleit Elsinga voor nog meer regionale samenwerking, zodat de regels niet per gemeente verschillen. Nu is dat soms nog het geval. "En er zullen nu misschien ouders en leerlingen zijn voor wie dit ook geldt, maar niet weten wat te doen. Meld dit", roept Van Elten op. "De problemen zullen niet een-twee-drie zijn opgelost, maar laat duidelijk zijn dat je er dan niet alleen voor staat."

Uit de krant