NaarderNieuws - 'Scholenmanifest tegen alcoholgebruik begin van een verandering'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Broertjes krijgt het manifest van rector Ajolt Elsakkers.
Broertjes krijgt het manifest van rector Ajolt Elsakkers. (Foto: Bastiaan Miché)

'Scholenmanifest tegen alcoholgebruik begin van een verandering'

  Onderwijs

HILVERSUM - Het moet het begin zijn van een mentaliteitsverandering; het manifest van een groot aantal middelbare scholen in 't Gooi om alcoholgebruik onder jongeren in deze regio een halt toe te roepen. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum nam vrijdagmiddag dit manifest in ontvangst.

Broertjes sprak van een geslaagd initatief. Het goede nieuws is dat landelijk het aantal jongeren onder de 18 jaar dat (wel eens) drinkt afneemt, minder fraai is dat 't Gooi daarbij achterblijft. Het manifest is voor de burgervader een stimulans om ervoor te zorgen dat deze regio 'koploper' wordt in deze ranglijst en niet 'laatste in de rij' staat. 

Het manifest moet leiden tot een betere samenwerking tussen scholen, horeca, gemeenten en andere organisaties, vertelt rector Ajolt Elsakkers van het Goois Lyceum. "Het viel ons op dat iedereen apart opereert. Het zijn allemaal eilandjes. Met dit convenant staat op papier dat we informatie uitwisselen, strikt handhaven en jaarlijks bij elkaar komen."

De rector beseft dat een belangrijke rol ook is weggelegd voor de ouders. Velen van hen laten hun kinderen thuis drinken, omdat ze dan denken het onder controle te hebben, meent hij. "Maar het is niet dat als kinderen het thuis doen, ze het ergens anders niet doen", aldus Elsakkers. "Het is en-en en niet of-of. Thuis drinken zet juist aan tot nog meer drinken."

Na de overhandiging was er in de aula van de Hilversumse school nog een heel programma met onder meer schrijver Özcan Akyol en topzwemmer Ferry Weertman. Hij gaf de aanwezige jongeren en ook best veel aanwezige ouders mee dat uitgaan en niet drinken ook heel goed samen kunnen. De vrijdag ondertekende afspraken zijn volgens hem een mooie houvast en het begin van een verandering. "Dat het in 't Gooi zo erg is als dat het is, is nu eenmaal zo. Dat ligt achter ons. Nu moeten we dat veranderen."

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227085&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>