De Ankeveense Plassen.
De Ankeveense Plassen. Foto: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Nieuw gemaal en stuw voor betere waterkwaliteit Hollands Ankeveense Plassen

Natuur & Milieu

REGIO - Goede waterkwaliteit is de basis voor een gezond ecosysteem. De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) verplicht Waterschap Amstel, Gooi en Vecht om de kwaliteit van water te beschermen en te verbeteren. In de Oostelijke Vechtplassen, waaronder de Hollands Ankeveense Plassen, voldoen het waterschap nog niet overal aan de gestelde eisen en zijn maatregelen nodig. 

Zo werd eind februari een nieuwe gemaal geopend aan de Loodijk in Ankeveen. Ook wordt binnenkort een stuw (schot) geplaatst onder de Kooibrug die ervoor zorgt dat er minder voedselrijk water in de Plassen terechtkomt. Dagelijks bestuurder Jennifer Bloemberg en expert Jaap Hofstra van Waterschap Amstel Gooi en Vecht leggen in een mini-documentaire uit wat er gebeurt in de Hollands Ankeveense Plassen. 

Voedingsstoffen 

Het water in de Oostelijke Vechtplassen is bijna overal te voedselrijk. Zo zit er vooral te veel fosfor in het water. Algen en kroos groeien daardoor hard en maken het water troebel. Hierdoor krijgen waterplanten te weinig licht en sterven af, en dat gaat dan weer ten koste van kleine waterbeestjes en vissen. Ook opwervelend slib kan water vertroebelen. Voedselrijk en troebel water is ideaal voor exoten zoals het woekerplantje Cabomba en voor de Amerikaanse rivierkreeft. Exoten verdrijven echter andere (planten)soorten en zijn om die reden schadelijk voor onze natuur.

Maatregelen

Het nieuwe gemaal Loodijk zorgt ervoor dat fosfaatrijk water niet in de plassen terecht komt, maar op een andere plek in de polder naar buiten wordt geleid. De nieuwe stuw (schot) die onder de Kooibrug komt, zorgt er samen met het nieuwe gemaal voor dat er minder van het fosfaatrijke water in de plassen komt. 

Dagelijks bestuurder Jennifer Bloemberg: “Zo zorgen we er als waterschap voor dat het goede water op de goede plek komt. Ons waterschap heeft de ambitie én de expertise om met waterbeheer bij te dragen aan duurzame leefgebieden voor planten en dieren. We hebben nog een lange weg te gaan. Samen met alle andere partners, want dit kunnen we niet alleen.”

Het totale maatregelenpakket in het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor de periode 2022-2027, bestaat uit bijna driehonderd maatregelen voor 41 wateren. Daarvan liggen maar liefst 17 wateren in het Oostelijke Vechtplassengebied.

Oostelijke Vechtplassen

De Oostelijke Vechtplassen vormen een uniek en beschermd natuurgebied met een bijzondere geschiedenis en veel ruimte voor waterrecreatie. Het gebied heeft ook problemen. Sinds 2017 werken 21 partijen samen om de natuur te versterken, de waterkwaliteit te verbeteren en de recreatiesector te moderniseren. De ruim 25 projecten vormen een samenhangend pakket aan maatregelen dat zich richt op een complete kwaliteitsverbetering van het hele gebied. Met de Aanpak Oostelijke Vechtplassen ontwikkelen deze partijen een aantrekkelijk en toegankelijk landschap waar natuur en recreatie elkaar versterken en waar mensen graag wonen, werken en recreëren. En waar helder water een gezonde leefomgeving biedt voor verschillende planten en dieren.

Uit de krant