Er gaat extra gemaaid worden tegen de overlast van waterplanten in het Gooimeer.
Er gaat extra gemaaid worden tegen de overlast van waterplanten in het Gooimeer. Foto: Carin van den Berg

Extra maaien tegen overlast planten Gooimeer

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - De gemeenten Gooise Meren, Blaricum, Eemnes en Huizen hebben de Provincie Noord-Holland laten weten het regionale voorstel voor de aanpak van de waterplantenoverlast Markermeer, IJmeer en Randmeren te steunen.

De gemeenten stellen hiervoor in totaal 126.000 euro beschikbaar voor een periode van 4 jaar. De overmatige groei van waterplanten is in toenemende mate een probleem. Naast de grote overlast in het Gooimeer kampen ook het IJmeer en Markermeer en de IJsseldelta hier steeds meer mee.

Cijfers
De aanhoudende klachtenstroom uit de regio, onder aandacht gebracht door de Coöperatie Gastvrije Randmeren, maar ook uit de twee andere meren, wordt onderbouwd door recente cijfers over de groei van waterplantenpopulaties in deze gebieden.

Inmiddels zijn ook de Provincie en het Rijk doordrongen van de problematiek. De Provincie Noord-Holland heeft samen met de Coöperatie Gastvrije Randmeren een voorstel opgesteld, verwoord in een brief aan het Rijk, waarin maatregelen zijn opgenomen om de overlast op de korte en de langere termijn tegen te gaan.

Extra maaien
Het maatregelenpakket behelst het maaien van waterplanten, het betonnen van vaargeulen en het verdiepen van recreatiegeulen. Met de extra middelen kan er de komende vier jaar extra gemaaid worden in de Randmeren.

Aangezien de problematiek in het Gooimeer het grootste is van alle Randmeren betekent dit concreet een uitbreiding van het aantal te maaien hectares in het Gooimeer.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden gestart Buurt / wijk 11 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Dana Albers (25) vond het niet altijd makkelijk om de beste te zijn ‘Uit de put weer omhoog, in sommige gevallen red je zelfs levens’ Sport 11 aug, 09:00
Afbeelding
Overvaller Kruidvat in centrum Hilversum was geschminkt Politie 10 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
'Vreselijk, ik was er zelf ook kapot van' Voorwaardelijke taakstaf voor baasje agressieve hond na incident Erfgooiersstraat Politie 10 aug, 15:00
Logo
Afbeelding
In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen Deskundigen: ‘Let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen’ Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus van kracht Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Wiebe de Haan overleden na lang ziektebed Algemeen 10 aug, 08:00
Logo
Afbeelding
Straf valt lager uit dan de eis van justitie Bussumer die tachtig kilo drugs bewaarde veroordeeld tot 36 maanden celstraf Politie 9 aug, 15:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief