De ondertekenaars.
De ondertekenaars. Foto: Rolf Resink

Energietransitie 'enorme en complexe opgave'

Natuur & Milieu

REGIO - Maak van 't Gooi en de Vechtstreek een energieneutrale regio waarin alle benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. Met die gedachte ondertekenden verschillende partijen, waaronder bewoners, netbeheerders, waterschap, regiogemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties, vrijdag een intentieverklaring

Gerrit Pas, wethouder van Huizen en voortrekker van de Energietransitie in de regio, benadrukte het belang van samenwerking tijdens de energieconferentie. "Zo'n 80 procent van ons energieverbuik in de gebouwde omgeving heeft te maken met verwarmen. Deze warmte wordt voornamelijk opgewekt met behulp van aardgas. Deze bron is straks niet meer beschikbaar. Dat maakt duidelijk hoe groot de opgave rond de energietransitie is in de komende decennia. Niet alleen voor gemeenten, maar ook voor een groot aantal andere partijen."

De beoogde energieneutrale regio is een 'enorme en complexe opgave', beseffen de partijen. Het betekent dat de gehele gebouwde omgeving inclusief ondergrond moet worden getransformeerd. Het gaat om duizenden woningen per jaar. De focus voor de komende jaren ligt op de energieneutrale wijk. De bewoner is dus cruciaal voor het welslagen van de energietransitie.

De energietransitie heeft impact op de woonomgeving, monumentaal en groen. Daarom willen de ondertekenaars beter in beeld brengen wat de mogelijkheden zijn, wat de ruimtelijke impact is en de consequenties zijn van de energietransitie voor huishoudboekje en leefomgeving. Sommige vraagstukken vergen nader onderzoek. Bijvoorbeeld naar de rol voor de energiecoöperaties en de potentie van alternatieve warmte- en energiebronnen in Gooi en Vechtstreek. 

Uit de krant