Rozenn Le Buhan en Mirjam de Hiep.
Rozenn Le Buhan en Mirjam de Hiep. Foto: GNR
Column GNR

Duobaan

Natuur en Milieu

Ja, je leest het goed onder aan deze column… ik ben geen boswachter meer. Maar je kunt mij nog steeds tegenkomen in de Gooise natuur én in deze column, waar ik vanaf nu van alles zal vertellen over onze schapen en runderen. 

Samen met mijn collega Rozenn Le Buhan ben ik sinds 1 september hoofd Veeverzorging. En dat is nog niet alles, ook zijn wij samen schaapherder. Een supergave duobaan, met veel buiten zijn en dieren: blijer kun je ons niet maken! 

Ik krijg weleens de vraag waarom we met schapen werken bij het Goois Natuurreservaat. Schapen en de heide horen bij elkaar. Dit landschap is al eeuwenoud en is ontstaan in de tijd van de erfgooiers. Dit waren boeren die de gronden in het Gooi bewerkten en ook schapen hielden. Schapenmest en heideplaggen werden in potstallen gemengd en over de engen (akkertjes) gestrooid. Buiten de engen lagen de heidevelden waar de schapen graasden. 

Waarom we ook nu nog werken met begrazing? Heide groeit op een voedselarme bodem, die door stikstof echter steeds rijker wordt. Planten die van stikstof houden, zoals grassen en bramen, groeien extra hard en verdringen de heide. Deze begroeiing wordt opgegeten door onze schapen. Zij zorgen er dus voor dat de heide het unieke landschap blijft dat zo kenmerkend is voor het Gooi. 

Tip! Meer weten over onze schapen? Kom op zondag tussen 14.00 uur en 16.00 uur naar de schaapskooi in Blaricum. Onze natuurgidsen vertellen je dan graag alles over de kudde en onze natuur. Kijk op gnr.nl voor meer info.

Mirjam de Hiep, hoofd Veeverzorging en schaapherder


Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00