Foto: © Bob Awick

Leerlingen Willem de Zwijgercollege ruimen wekelijks de troep op de ‘snoeproute’ op

  Natuur en Milieu

BUSSUM - Leerlingen van het Willem de Zwijgercollege gaan wekelijks op het traject Veerstraat (vanaf AH tot aan de school) de rommel op straat opruimen. Ze zijn hier vandaag mee begonnen. “We hebben het de ‘snoeproute’ genoemd”, vertelt Louisa Verhulst, woordvoerder van de middelbare school aan de Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 38.

Tekst gaat verder onder de foto.


© Bob Awick

De actie is onderdeel van een convenant dat gemeente Goois Meren en het Willem de Zwijger College met elkaar hebben afgesproken. Hierin staat dat de school een stukje Bussum adopteert en dit gedurende het schooljaar (m.u.v. de vakanties) eenmaal per week schoonhoudt. 

Ambassadeurs

In roulatie gaat een mentor wekelijks met zijn/haar mentorklas op pad en ruimt al het vuil, wat ze tegenkomen op de route, op. “Daarvoor hebben we grijpers, vuilniszakken, handschoenen en hesjes (met daarop het logo van de school) beschikbaar. De mentor krijgt hulp van een docent die op het betreffende mentoruur een tussenuur heeft. De leerlingen, tijdens deze actie ‘ambassadeurs’, gaan ervaren dat ze door een kleine bijdrage helpen hun eigen omgeving schoonhouden.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Foto: Louisa Verhulst Fotografie

Win-win

De school ziet een win-win-situatie. “Door onze inzet laten we ons als school zien, bereiken we positieve PR en Bussum - onze woon-/werkomgeving - wordt een stukje schoner. En dat allemaal met een kleine inspanning. Deze doorlopende actie past helemaal bij onze doelstellingen als Unesco-school, maar is ook een belangrijk onderdeel van het beleid van de gemeente Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Foto: Louisa Verhulst Fotografie

Met de actie van woensdagochtend werden de vuilniszakken gevuld met allerlei troep, zoals vuil, blikjes en plastic. “We gaan dit elke week doen, elke keer een ander klas. Dit helpt bij het bewustzijn van de leerlingen om geen zwerfvuil te veroorzaken. Alhoewel er best ook wel wat meer prullenbakken door de gemeente neergezet mogen worden. Er is er eentje, en die is altijd helemaal vol”, aldus Verhulst, die daaraan toevoegt dat mensen die langs deze route wonen heel erg positief op de opruimactie hebben gereageerd.

Meer berichten