Foto: Picasa

Duitse visarend weer op bezoek in Naardermeer

  Natuur en Milieu

NAARDERMEER - De laatste weken vliegen er twee, soms drie visarenden boven het Naardermeer. Prachtige roofvogels die hier een tijdje blijven hangen voordat ze verder trekken naar het zuiden, richting Afrika. Als je deze imposante arend met eigen ogen wil bewonderen is dit je kans, zo tipt Natuurmonumenten. 

Vrijwilliger Carolien Bos slaagde erin om één van de visarenden te fotograferen, waardoor de ring om de poot kon worden afgelezen. Het blijkt te gaan om een jonge visarend die in Duitsland geringd is. "Eind augustus was dit exemplaar ook al een paar keer gezien bij Muiden", vertelt boswachter Hanne Tersmette. "De andere twee exemplaren komen waarschijnlijk ook uit Duitsland of uit Scandinavië. Ze komen hier op krachten voordat ze verder trekken naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden, richting Afrika."

Naardermeer paradijs voor visarend
Het Naardermeer is in trek bij visarenden. Elk jaar, vanaf half augustus, komen ze hier wel op bezoek. Door de goede waterkwaliteit van het Naardermeer vinden ze hier volop vis. "De meeste vogels blijven een paar dagen hangen, sommigen wat langer. Eigenlijk heb je tussen augustus en oktober elke dag wel kans op visarenden in het Naardermeer, maar het blijft geweldig om ze te spotten", aldus de enthousiaste boswachter.

Visarend zien?
Vanaf verschillende uitzichtpunten langs de wandelroutes bij en rondom het Naardermeer heb je kans om de visarend te zien vliegen en jagen. Met name uitkijkpunt de Muggenbult is een goede plek. De vogels is goed te herkennen aan zijn witte onderkant en geknikte vleugels. "Het kan je gebeuren dat een visarend op enkele tientallen meters recht over je heen vliegt, soms zelfs met een vis in zijn klauwen", weet Tersmitte.

Meer berichten