Boswachter Hanne Tersmette leert nog elke dag van de natuur.
Boswachter Hanne Tersmette leert nog elke dag van de natuur. (Foto: Bob Awick)
zomerserie markant

Kijken, ruiken, voelen en proeven rondom Naardermeer

  Natuur en Milieu

NAARDEN - Tussen spoor, snelweg en woonwijk ligt het Naardermeer als groene long van 't Gooi. Het is het oudste natuurmonument van Nederland.

Markante plaatsen zijn overal in de regio te vinden. Plekken die opvallen en bijzonder zijn. In deze zomerserie gaan wij er bij een aantal op bezoek.

Het stond ooit op de nominatie om een vuilstort te worden, maar het Naardermeer werd gered en neemt nu een markante plek in in het Gooise landschap. Het is niet alleen vanaf het water, maar ook wandelend langs de kant een bezoek waard.

Ringslang
"Kijk, een ringslang", wijst boswachter Hanne Tersmette (32). Even daarvoor schoot al een muis het pad over. Op de natuurlijke speelplaats groeien tussen de palen van de schommels vleesetende plantjes, de zonnedauw. Een zeldzame plantensoort die past in het gebied.

Verderop vindt Tersmette uitwerpselen van een vos. "Ik moet even ruiken. Een vos laat een hele penetrante lucht achter", zegt ze terwijl ze de drol besnuffelt.

Zintuigen
Verderop in het riet staan twee vrijwilligers watermunt te plukken om later op de dag thee van te trekken voor de bezoekers van de rondleiding. Kortom, voor het beleven van de natuur op en rondom het Naardermeer kun je al je zintuigen gebruiken.

Vanaf Gasterij Stadzigt in Naarden kun je het Naardermeer ontdekken met een korte wandeling of vaartocht, en ook bij Fort Uitermeer in Weesp kun je een rondje Naardermeer starten. Maar dan te voet.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten