Guus Kroon toont triomfantelijk de vondst.
Guus Kroon toont triomfantelijk de vondst. Foto: Rita Kop

Vriendendienst: Guus Kroon duikt bril Rita Kop op

Mensen

MUIDEN - Een mooie vriendendienst in Muiden. Onderneemster Rita Kop verloor afgelopen vrijdag haar dure bril door een windvlaag toen ze even in het Muizenfort naar het toilet was geweest. Guus Kroon was haar ‘redder in nood’.

“Ik hoorde het kort nadat ik bij haar kaas had gekocht. Van Peter Koelewijn, de visman die naast haar staat met zijn kraam”, vertelt Kroon. “De bril lag ergens naast de brug, maar het water golfde door de wind en je kon niets zien. Peter vroeg of ik een visnet had, om de bril op te vissen. Nee, maar wel een schepnetje.”

Nadat Kroon thuis zijn vis had opgegeten, kleedde hij zich om en ging hij met een schepnetje terug naar het Vestingplein. “Peter en ik probeerden de bril te lokaliseren. Hij had een magneetje aan een touwtje, maar ik had er weinig vertrouwen in dat het titanium-montuur er aan bleef hangen. Als hij er al tegenaan kwam! We kwamen tot de conclusie dat het zo niet werkte. De stok van mijn schepnet was ook niet lang genoeg om het tot op de bodem te laten zakken.” Daarna gingen de twee over op Plan B.

Kroon trok zijn jas uit en ging in korte broek en sweater door het riet de gracht in. “Het was koud, maar het viel mee. Peter stond op de brug bij de plek waar de bril moest liggen. Rita kwam zelf ook kijken. Ayla Blüm van de Historische Kring Stad Muiden (HKSM) hing uit het luik en riep: veel te koud Guus! Ik haalde diep adem, zakte door mijn knieën en boog mijn hoofd en handen onder water om de bodem af te zoeken. Het was koud en mijn borstbeen deed even pijn. Ik vond niets. Dan maar nog een keer, met beide handen langs de bodem en ja! Ik had hem!” 

Triomfantelijk kwam hij weer boven. “Hij lag vlak voor mijn voeten en was modderig, maar heel. Ik gaf hem meteen aan Rita die het niet kon geloven. Ze maakte een filmpje van me en gaf me de bril nog even terug voor een tweede opname. Lachend klom ik op de kant. Koud en nat maar tevreden met mijn vondst. Lange broek en jas aan en thuis gauw douchen en omkleden. Rita heb ik later nog even opgezocht. Ze was heel blij en ik kreeg als dank een waardebon en een fles wijn.” Kroon heeft het graag gedaan.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00