Comeniusdag
Comeniusdag Foto: © Bob Awick

Kranslegging bij standbeeld Jan Amos Comenius

Mensen

NAARDEN - De Tsjechische filosoof, theoloog en pedagoog Comenius, in 1670 begraven in Naarden-Vesting, wordt jaarlijks rond zijn verjaardag (28 maart 1592) herdacht. Dit jaar op 18 maart.

De Comeniusdag stond in het teken van vluchtelingen en migratie; met een lezing van historicus David de Boer en de Comeniusprijs 2013 voor Tineke Ceelen van de Stichting Vluchteling. “Voor haar niet-aflatende inzet voor vluchtelingen waar ook ter wereld”, aldus de jury. Veel hoogwaardigheidsbekleders uit Tsjechië en Slowakije en ook de nieuwe burgemeester van Uherský Brod waren aanwezig. Het voltallige college legde een krans bij het standbeeld van Jan Amos Comenius voor de Grote Kerk. Ook legden de Tsjechische ambassadeur en de burgemeester op het graf van Comenius in het mausoleum, dat inpandig is verbonden met het Comenius Museum, een krans.

In het Comenius Museum is sinds 1993 een permanente tentoonstelling te zien waarin aandacht wordt besteed aan het leven en werk van Comenius.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00