Tijdens de ontmoetingsavond van Stichting Huis voor Iedereen.
Tijdens de ontmoetingsavond van Stichting Huis voor Iedereen. Foto: Siska de Rijke

Oekraïeners en bewoners vinden elkaar in Huis voor Iedereen

Mensen

BUSSUM - Een kleine honderd mensen uit Oekraïne en Gooise Meren hebben elkaar vorige week gevonden op de ontmoetingsavond van Stichting Huis voor Iedereen.

Het doel was mensen en wensen bij elkaar te brengen en dat lijkt erg goed gelukt, aldus Siska de Rijke van de organisatie. “Oekraïeners hebben aangegeven waar ze behoefte aan hebben en bewoners van Gooise Meren wat ze te bieden hebben. Huis voor Iedereen brengt dat bij elkaar. Op deze ontmoetingsavond, maar ook elke vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur bij het inloopcafé in De Sloep in Bussum.”

Tijdens de ontmoetingsavond heeft Victoria uit Oekraïne op bezielende persoonlijk wijze een presentatie gegeven over haar land, de cultuur, de geschiedenis en de huidige situatie. Dat heeft ze afgezet tegen wat Oekraïeners tot nu toe over Nederland hebben geleerd. Mouis uit Bussum gaf inzicht over hoe de opvang op dit moment in Gooise Meren is georganiseerd. Wat waar gebeurt en wie er allemaal bij betrokken zijn. Interessant en nuttig voor zowel de bewoners die actief zijn of willen worden als vrijwilliger als voor de Oekraïners die op verschillende locaties of bij particulieren verblijven. 

Mooi moment

Er is samen gezongen. Een mooi moment was de uitvoering van het lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’ door een bescheiden delegatie van shantykoor Het Ruime Sop. Er was muziek door Titia en Marion die liedjes uit Oekraïne speelden en zelfs mensen aan het dansen kregen. Natalya en Sjana, beiden professionele kunstenaars, exposeerden hun schilderijen die ze afgelopen jaar in Nederland hebben gemaakt. 

Naast vluchtelingen uit Oekraïne en bewoners kwamen ook diverse raadsleden een kijkje nemen en was wethouder Nico Schimmel een deel van avond aanwezig. Zij waren blij verrast met zo veel animo en prezen de ontspannen en open sfeer. Een inwoner van Bussum was duidelijk geraakt over het feit hoe makkelijk het is om samen ‘mens’ te zijn. Ontroerend was het bericht van een van de gasten uit Oekraïne die het netwerk ontving na afloop: dank u heel erg voor het helpen van ons Oekraïeners. Er gebeurde iets met ons dat we voorheen alleen in films konden zien. En nu is het een realiteit. We zijn alles kwijt, huis, werk en onze geliefde stad. Maar in Nederland kregen we nieuwe vrienden, zeer goede ondersteuning en zorg. We zijn u zeer dankbaar dat u ons niet alleen heeft gelaten met onze problemen.

Huis Voor Iedereen

De Stichting Huis Voor Iedereen is een netwerk van inwoners van Gooise Meren die na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de koppen bij elkaar hebben gestoken om te kijken wat zij kunnen doen voor en met deze vluchtelingen. Gaandeweg zijn zij zich ook gaan richten op statushouders en alle andere mensen die sociale ondersteuning nodig hebben. Het gaat om praktische steun, om het bij elkaar brengen van mensen en wensen. Aanvullend en in samenwerking met anderen die hetzelfde willen doen. Het netwerk werkt nauw samen met Versa Welzijn en Vluchtelingenwerk en overlegt regelmatig met de gemeente en andere initiatieven die activiteiten organiseren. 

Elke vrijdag kan men terecht in het inloopcafé in De Sloep in Bussum van 10.00 tot 12.00 uur. Iedereen kan binnenlopen voor een praatje, een kop koffie of advies. Inwoners kunnen langskomen om Oekraïners en andere mensen met wensen te leren kennen of om te vertellen wat zij willen doen.

Heeft u ook een hulpvraag of iets te bieden? Iedereen die kan bijdragen aan het bij elkaar brengen van mensen en wensen kan mailen naar vrijwilliger communicatie Siska de Rijke: info@siskaderijke.nl.

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Hijsen van Mensenrechtenvlag voor Internationale Dag van de Mensenrechten Mensen 13 uur geleden
Logo
Afbeelding
Zes jaar cel geëist voor poging doodslag op ex-vrouw Hilversummer nam heft in eigen handen: ‘Ik was bang dat hij me zou vermoorden’ regio 8 dec, 16:34
Afbeelding
Opbouw Bussum op IJs schiet lekker op Algemeen 8 dec, 16:03
Afbeelding
Woningbrand aan Pater Wijnterlaan 112 8 dec, 15:17
Logo
Afbeelding
Samenwerkingsovereenkomst Boa-deal Gooise Meren, Wijdemeren en Hilversum: rest Gooise gemeenten doet (nu nog) niet mee Politie 8 dec, 11:00
Logo
Afbeelding
Trainer Boateng is trots Bussume voetbalclub BFC moet voor het nieuwe seizoen op zoek naar nieuwe hoofdcoach Sport 8 dec, 09:03
Afbeelding
Sfeervol kerstevent bij Luxury By Nature WoonNieuws 8 dec, 09:00
Afbeelding
Sinterklaas bezoek Tweemaster Algemeen 7 dec, 18:15
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief