Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Struikelstenen voor Abraham Mauw en Rebecca de la Bella

Mensen

BUSSUM - In de Thierensstraat voor nummer 11 zijn vrijdag twee struikelstenen gelegd. Het is dan precies 79 jaar geleden dat Abraham Mauw en zijn vrouw Rebecca de la Bella vandaar werden gedeporteerd naar Kamp Westerbork. Nog geen maand later, op 18 mei 1943, werden ze naar Sobibór getransporteerd, waar ze na aankomst op 21 mei onmiddellijk werden omgebracht.

Abraham en Rebecca waren beiden afkomstig uit Joods Amsterdam. Abraham werd daar geboren in 1887, Rebecca in 1890. Ze trouwden in 1918 en kregen in 1920 een dochter, Roza Marie. Abraham voorzag als koopman in zijn levensonderhoud. Zijn vrouw Rebecca werd al op jonge leeftijd blind, waarschijnlijk als gevolg van suikerziekte. 

Mazzeltje

Het gezin Mauw woonde lange tijd in Amsterdam, maar verhuisde via een tussenstop in Driebergen in 1937 naar de Thierensstraat in Bussum. Dochter Roza werkte toen al bij het chique (Joodse) warenhuis De Bonneterie, aan het Rokin in Amsterdam. Het gezin moet in redelijk goede doen zijn geweest, want de Thierensstraat was best een deftige straat. Misschien heeft een mazzeltje bij de Staatsloterij daarbij geholpen: Abraham won daar in 1918 een bedrag van 50.000 gulden – het equivalent van 360.000 euro vandaag de dag.

Als de razzia’s beginnen weet Roza met behulp van de Joodse Gemeente onder te duiken. Abraham krijgt aanvankelijk een Sperrestempel in zijn persoonsbewijs omdat hij voor zijn blinde vrouw moet zorgen. Uiteindelijk voorkomt dat niet dat ook hij en Rebecca op transport worden gesteld.

De struikelstenen voor Abraham en Rebecca zijn een initiatief en wens van hun kleinkind Arnold Spee uit Amsterdam, zoon van Roza Marie Mauw. “Het leggen van de struikelstenen is een eerbetoon aan mijn grootouders: een mens is pas vergeten als zijn naam niet meer genoemd wordt. Het mooie van een struikelsteen is dat het herkenbaar is: hier woonden in de Tweede Wereldoorlog mensen die er niet mochten zijn”, aldus Arnold Spee.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Informatiemarkt vrijwilligersorganisaties in gemeentehuis van Bussum Zorg 26 jun, 12:42
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring George Kauderer van de firma AMROH uit Muiden Algemeen 26 jun, 11:02
Afbeelding
Seizoen BIJ ANDREAS Naarden bekend Cultureel 25 jun, 15:19
Afbeelding
Zomer bij Bibliotheek Gooi en meer Algemeen 25 jun, 11:17
Logo
Afbeelding
Peter Heerschop | Zaterdagportret ‘Als je logisch nadenkt, dan kom je heel ver’ Mensen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zomermarkt in De Palmpit Algemeen 24 jun, 15:36
Logo
Afbeelding
'Ik wil laten zien dat volwassenen ook goede dingen doen' Naardense start inzamelingsactie voor school in Bucha Mensen 24 jun, 14:00
Afbeelding
Scoutingverenigingen kunnen (en konden) subsidie krijgen Algemeen 24 jun, 13:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief