De bedden in het oude Vara-kantoor.
De bedden in het oude Vara-kantoor. Foto: Gemeente Hilversum/Studio Kastermans

Dik 500 extra opvangplekken in regio, waarvan de helft in oude Vara-kantoor

Mensen

GOOISE MEREN - In ‘t Gooi en de Vechtstreek komen deze week nog eens 502 bedden beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen. Daarvan komen er 250 in het oude Vara-kantoor aan de Hilversumse Heuvellaan. 

Dat staat vermeld op het zogenoemde informatiedashboard van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Daarop staat ook dat er twaalf locaties in de regio open en 605 bedden beschikbaar zijn, waarvan 433 bezet. Van de twaalf locaties zijn er acht rolstoeltoegankelijk, in drie zijn huisdieren welkom en ook drie zijn geschikt voor zuigelingen. 

Bij elkaar opgeteld zetten de 25 veiligheidsregio’s in het land zich in voor de realisatie van vijftigduizend opvangplekken, mogelijk op langere termijn nog meer. Er wordt rekening gehouden met langdurige opvang. Ook de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek moeten allebei tweeduizend vluchtelingen zien op te vangen. Zij hebben gezamenlijk een Regionaal Coördinatiepunt Vluchtelingen Spreiding (RCVS) opgezet om de gemeenten te ondersteunen. 

Van groot belang
Het RCVS ontvangt dagelijks van elke gemeente de actuele cijfers van beschikbare, bezette en toekomstige opvangplekken per gemeente. Op basis van deze cijfers worden vluchtelingen die binnenkomen op landelijke verzamellocaties, geplaatst in beschikbare locaties in de regio. “Het is van groot belang dat het RCVS beschikt over de juiste cijfers ten aanzien van huidige en toekomstige beschikbare locaties”, benadrukt de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

Op het (bestuurlijke) regionale informatiedashboard staan de regionale beschikbaarheid van locaties, details per locatie en de bezetting van de locaties aangegeven. Zo wordt duidelijk dat er nu dus 605 plekken beschikbaar zijn en er komende week 502 extra plekken bij komen. Daarvan komen er 250 in het oude Vara-kantoor, dat dan plek kan bieden aan 600 tot 700 vluchtelingen. Daarnaast komen er 180 bedden in Hotel Newport in Huizen. 

Kleinschalige opvang
Verder komt er in de loop van deze week kleinschalige opvang in Wijkgebouw het Drieluik in Loosdrecht (25 bedden), Groepsverblijf ‘t Laer in Laren (25 bedden), ‘t Spiegelhuys in Nederhorst den Berg (16 bedden) en de beheerderswoning van hockeyclub HMHC (6 bedden). Ook zijn er nog drie locaties in de gemeente Gooise Meren, waarvan nog onduidelijk is hoeveel vluchtelingen er kunnen worden ondergebracht. Het betreft het NH-hotel in Naarden en Mariënburg en Crailo, beide in Bussum. Particuliere initiatieven worden niet vermeld in deze monitor. Er zijn in de regio wel veel particulieren die vluchtelingen opvangen. De gemeenten ondersteunen actief deze initiatieven. 

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief