Vincent Staats is klaar voor de reis naar Utah.
Vincent Staats is klaar voor de reis naar Utah. Foto's: Bob Awick

Zo'n anderhalf jaar na dramatische val klaar om verder te herstellen in de VS

Mensen

MUIDEN - Het gaat langzaamaan beter, maar wel minder snel dan gewenst. Toch blijft Vincent Staats positief in zijn proces om zo veel als het kan te herstellen van zijn val anderhalf jaar terug waardoor zijn hersenen ernstig beschadigd raken. Om verder te revalideren vertrekt hij met zijn gezin deze week naar Utah in de Verenigde Staten voor een programma dat er in Nederland niet is. En dat kost geld.

Het is vooral koud en ook wel nat deze vrijdagmorgen wanneer leerlingen van de Jozelschool in Muiden rondjes rennen om zo geld op te halen voor Staats. Zijn dochter Summer is namelijk oud-leerling van de basisschool en zoon Dax zit in groep 3. Het idee om geld in te zamelen kwam van juf Hank Schep van groep 7. "Wij werken met de methode 'Hart voor Onderwijs' waarbij wij elkaar helpen en bij elkaar horen. Dan is dit een mooie invulling", vertelt zij terwijl de sponsorloop gaande is.

Staats zelf en zijn vrouw Nathalie, woonachtig in Almere, kijken vol bewondering toe. "Het is heel bijzonder dat de school dit doet", zegt zij. "Juf Hank was destijds ook één van de eersten die bij ons kwam. Zij is zo begaan met ons."

Het ongeval van achttien maanden terug vond plaats in Londen waar Staats als 'stickerplakker' werkzaam was en van een trap van vier meter hoog naar beneden viel. Het gevolg was dat zijn hoofd half was gebroken, vertelt hij goed verstaanbaar. "Maar je hele leven staat op zijn kop. Dingen die voorheen normaal waren, gaan nu niet meer. En werken gaat ook niet meer."

Op het oog ziet Staats - met petje op - er overigens goed uit. Wel heeft hij nog altijd moeite met praten. Mede daarom vertrekt hij naar de VS, naar een speciale kliniek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Iedere patiënt krijgt daar zijn of haar eigen therapie, legt het stel uit. "Daar geven ze je handvatten om beter te denken en te praten en meer energie te krijgen", vertelt Nathalie. "Nu is hij al na twee uur helemaal op."

Vijf dagen lang leert Staats in Utah bepaalde technieken om fitter te raken. Dat betekent wel heel hard trainen en in Nederland moet hij doorgaan met fysiotherapie en chiropractie. Deze training in Nederland volgen kan niet."Hier geloven ze er niet in", legt Nathalie uit. "Het is vooral een geldkwestie. Eigenlijk zeggen ze hier gewoon 'leer er maar mee te leven."

Goedkoop is de behandeling - kosten 9.000 euro - niet. En daar komen dan nog vliegtickets en verblijf bij. Het totale bedrag is nagenoeg binnen. De leerlingen van de basisschool lopen tijdens een sponsorloop de laatste restjes bijeen. Maandag blijkt dat zij een bedrag van 1782 euro bijeen hebben gerend.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Als zelfstandig ondernemer had Staats zijn kantoor in Muiden. Zijn vrouw werkte bij hem in de zaak. Daarom gingen de kinderen ook in Muiden naar school. Wel waren er in het verleden al plannen om naar Amerika (Atlanta) te emigreren, er woont daar familie. Maar toen was er die dramatische val, waardoor alles in duigen viel. 

Daarom woont het gezin Staats nog 'gewoon' in Nederland en ervaren ze enorme betrokkenheid vanuit de gemeenschap. "Ik deed al veel voor de school, nu doet de school wat voor mij. Ik had plezier. Nu komt het plezier naar mij toe. Deze loop is echt heel speciaal. Wanneer gebeurt zoiets nou."

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Duobaan Column GNR 4 uur geleden
Afbeelding
Week van de Erfgooier begint weer bijna! Cultureel 6 uur geleden
Afbeelding
Beschoten woning in de Hilversumse Meent drie weken langer dicht Politie 20 uur geleden
Logo
Afbeelding
Tips om te besparen Van vest tot radiatorventilator: kleine aanpassingen om je energierekening omlaag te brengen regio 20 uur geleden
Afbeelding
kwartiermaker Katharina Prause van Samen Sneller Duurzaam wil voedseltransitie versnellen Natuur en Milieu 22 uur geleden
Logo
Afbeelding
VVD en D66 overrompeld en overdonderd door 'verstandshuwelijk' Linksom of rechtsom. Komt GDP nu via de achterdeur tóch in de coalitie terecht? Of toch niet? Politiek gisteren
Logo
Afbeelding
‘Waar zijn toch al die mensen gebleven?’ Personeel niet te vinden, maar toch duizenden werklozen: hoe dan? Bedrijven 5 okt, 09:26
Afbeelding
Openingslezing Volksuniversiteit Het Gooi: ‘Het Gooi en de boeren hebben elkaar hard nodig’ Cultureel 5 okt, 09:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief